Festivalul Internaţional de Carte Transilvania 2018. Povestea din poveste

A fost deschiderea pe care o aşteptam, sunet şi culoare specifice unui festival de anvergura celui de la Cluj – Napoca.
Culoarea o dau expoziţiile deschise, am să mă opresc asupra lor, culoarea o dau şi cărţile şi chiar şi oamenii. Sunetul a aparţinut cvintetului de jazz al Colegiului de muzică ‚Sigismund Toduţă’ din Cluj – Napoca, condus de profesorul Gheorghe Pardău. Un cvintet pe care l-am dori mai des prezent în viaţa muzicală a Clujului.
Primul moment a fost unul al memoriei afective, vernisarea expoziţiei Scriitori români în Primul Război Mondial, realizat în colaborare cu Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti. Este expoziţia din care nu lipsesc Ion Pillat, Aron Cotruş, Emil Rebreanu, Mihai Sadoveanu, Ion Alexandru Brătescu Voineşti, Camil Petrescu, Ion Agârbiceanu, Nicolae Cocea, Felix Aderca, Ion Vinea, Alexei Mateevici, Mihai Celarianu, Octavian şi Eugen Goga, Hortensia Papadat Bengescu, Barbu Delavrancea, Perpessicius, Martha Bibescu, plusul aducându-l sugestivele ‚România în Primul Război Mondial’, respectiv ‚Regina Maria’. Tot în cortul central reţine atenţia personala artistei Noa Levin Harif, sugestiv intitulată ‚Precum frunzele care scriu toamna’. Expoziţia cuprinde ilustraţii singulare, în perechi sau în cvartete tematice, în care cuvântul de ordine rămâne intimitatea. Caz în care lucrările trebuie parcurse încet, pentru a le desluşi sensurile şi înţelesurile, fie că vorbim despre ‚Paulina’, ‚Woman View’, ‚Push up’, ‚Ana’, fie că ne referim la ‚Metamorphosis’, ‚Kiss Me’, ‚Tango’, ‚Cho Cho Cho’, ‚Moon Light’ sau ‚Pray’. Atmosfera degajată este cea a liniştei, calmului, a caldelor îmbrăţişări.
Tot marţi a fost lansată Antologia poeziei Echinox Apa strânsă – n căuşul palmei, tradusă în limba ebraică de Moshe B. Itzaki şi Paul Farkas (selecţia poeţilor îi aparţine lui Radu Ţuculescu, prefaţa de Ion Pop).
Marţi a fost să fie şi ziua întâlnirii cu îndrăgitul actor George Mihăiţă, alt invitat de onoare al festivalului, ocazie cu care a fost lansat volumul ‚Mihăiţă. Reconstituirea unei vieţi’ de Doina Papp. Nu în ultimul rând este de amintită lansarea volumlui ‚Plouă cu derizoriu’ de Stela Maria Ivaneş, autoare aflată la cel de al 39 – a titlu.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie