Festivalul de la Valea Ierii şi… lecţiile pilduitoare ale trecutului

Intrând spre Valea Ierii, te afunzi în verdele crud ce îmbracă eternitatea acestor versanţi ai Apusenilor prin a căror spintecătură ajungi în micuţa cetate montană unde verile sunt scurte, iar coşurile caselor fumegă până spre sfârşitul acestui florar.

În acest început de mai, mai călduros ca oricând şi la Valea Ierii, localitatea a fost binecuvântată, cum ar spune preoţii, cu un frumos covor asfaltic care a acoperit numeroasele găuri ce au produs…leziuni costisitoare multor mijloace de transport, dar şi celor ce trăiesc în acest colţ de rai, cum îi place să spună prof. dr. Sorin Brăileanu, cel ce slujeşte şi în şcoala gimnazială din această localitate montană.

Valea Ierii, o adevărată gură de rai în acest sezon când virtuţile naturii sunt explozive, iar moţii locului încep să culeagă mugurul de brad şi alte fructe din arealul silvic, pentru a le transforma în dulceţuri şi siropuri a căror aromă degajă şi un plus de sănătate.

În acest mirific decor natural s-a desfăşurat, la sfârşitul săptămânii trecute,,, Festivalul Bunătăţilor Tradiţionale’’ , ce poate fi comparat cu o lecţie pilduitoare despre îndeletnicirile celor trecuţi în vremuri aproape uitate pe aici, dar care ne-au lăsat a lor experienţă de viaţă curată şi deloc…sofisticată.

Pilduitor a fost chiar începutul acestui festival al şcolilor din învăţământul preuniversitar, care a adunat, pe cocheta Bază sportivă sintetică din curtea Şcolii gimnaziale Valea Ierii, un număr de 17 unităţi de învăţământ din Cluj – Napoca, Bobâlna, Apahida, Măguri Răcătău, Mărişel, Floreşti, Gilău, Baciu, Sângeorz Băi, Târgu Neamţ, Piatra Neamţ, Vaslui, Teleorman şi Olt.

Acest dreptunghi al întrecerilor sportive a devenit un frumos debuşeu al standurilor expoziţionale dominat de culorile pastelate ale costumelor populare tradiţionale îmbrăcate de şcolarii veniţi din nouă judeţe ale României la această a VI-a ediţie a Festivalului Bunătăţilor Tradiţionale, festival cuprins în proiectul CAER 2018 sub genericul: Tradiţii Culturale Apusene – Practici Ancestrale în Context Contemporan.

Aici a avut loc şi deschiderea evenimentului prin alocuţiunea rostită de dna prof. Adela Cenan, director al Şcolii gimnaziale Valea Ierii, prilej cu care viceprimarul comunei, Vasile – Paul Michile, a adresat salutul de Bun venit al echipajelor de elevi şi dascăli în pitoreasca şi liniştita lor comună.

Şi cum festivalul s-a desfăşurat după marea sărbătoare a Înălţării Domnului şi Ziua Eroilor, preoţii din parohiile zonei au săvârşit o slujbă de binecuvântare.

,, De acolo sus din Cer/ Dumnezeu ne e străjer! Ne priveşte, ne iubeşte/ Şi de rele ne păzeşte’’ , cu aceste strofe poetice îşi începe prezentarea prof. dr. Brăileanu, iar tânăra studentă şi interpretă a muzicii populare, Narcisa Balla, îl completează cu versul popular…,, Valea Ierii, apă curgătoare/ De-ai fi tu vorovitoare /Precum eşti de umblătoare…’’.

De data aceasta Valea Ierii a fost…primitoare şi gazdă bună, iar norii chiar dacă s-au plimbat precum nişte…parapante uriaşe pe deasupra aşezării, nu şi-au deschis… robinetele. A fost o zi excelentă pentru vizitatorii numeroaselor expoziţii din care nu au lipsit produsele tradiţionale de patiserie şi panificaţie, sucurile naturale, conservele de legume, fructe şi murături, obiecte artizanale din lut, lemn, cusături şi broderii şi chiar piese de antichităţi.

Expoziţia de fotografii a prezentat, în principal, activităţile şcolilor prezente la acest festival, dar şi imagini suficient de expresive din localităţile de provenienţă.

Din cele opt secţiuni componente ale manifestării de la Valea Ierii, interesante au fost şi prezentările video în care elevii au reuşit să imortalizeze cele mai reprezentative activităţi desfăşurate în şcolile lor, cu extrapolări suficient de documentate pe arhitectura, preocupările, tradiţiile, cultura şi istoria comunităţilor ce le reprezintă.

Şcolile din ţinutul Moldovei au adus un plus de autenticitate, cele din Transilvania au accentuat pe istorie, la acest capitol elevii gimnaziului din Bobâlna, au atras atenţia cu personalitatea lui Alexandru Vaida Voievod, că tot omagiem Centenarul Marii Uniri de la 1918, nefiind neglijată nici răscoala ţăranilor din 1437.

Şi cum orice manifestare îşi are amuzamentul ei, din exponatele aduse de elevii Şcolii gimnaziale ,,Vlaicu Vodă’’ din Slatina, nu a lipsit Paporniţa cu praz, obiectele nelipsite din recuzita marelui actor, regretatul Amza Pelea, alias Nea Mărin!

După o scurtă pauză în care un numeros şi calificat juriu a stabilit notele pentru munca şi creaţia elevilor din cele 17 unităţi de învăţământ prezente în standurile festivalului, gazdele au invitat oaspeţii la…standul cu gogoşi pregătite de o gospodină pricepută a localităţii, la un pahar de suc şi o cafea, după care s-a ieşit în stradă. Nu pentru vreun miting, ci pentru a urmări o adevărată paradă a cailor de tracţiune şi gabarit mediu, struniţi de tineri îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, cu drapele tricolore în mâini şi dispuşi să arate performanţele acestor murgi blânzi şi temerari precum arealul în care trăiesc şi îşi slujesc stăpânii.

La orele amiezii a început parada portului popular pe traseul Primărie – Centru de Informare şi Promovare Turistică, o unitate nou construită în Valea Ierii, care are dotările necesare şi chiar o bună animatoare în ale turismului, doamna Marcela – Lăcrămioara Cocuţ, parte a colectivului de organizare a festivalului.

Au fost admirate costume populare tradiţionale din Transilvania, Moldova, Muntenia şi Oltenia, ba mai mult, participanţii la secţiunea de interpretare a cântecului popular românesc, şi-au prezentat în detaliu costumaţia moştenită în zona lor etnofolclorică.

Spectacolul folcloric a fost prezentat de Sorin – Ionel Brăileanu şi Narcisa Balla, pe scena provizorie montată în perimetrul Centrului Turistic, acolo unde competitorii şi artiştii au servit şi masa din bunătăţile pregătite de gospodinele comunei, din meniu nelipsind aperitive, sarmale, mâncăruri la ceaun, balmoş şi alte bunătăţi cum numai moaţele ştiu să le facă.

După concursul de interpretare vocală a cântecului popular, dar şi al ansamblurilor de dansatori, au bucurat publicul cu cântecele lor Ana Georgeta şi Narcisa Balla, Eugenia Corpodean – Ciceu, Maria Grosu, Sorin – Ionel Brăileanu, Diana Beldean, Dana Cristina Crăciunescu, Mihaela Toşa, Ionuţ Candrea şi Ioana Petran.

Organizatori festivalului: Şcoala Valea Ierii, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Centrul Judeţean de Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Primăria şi Consiliul local Valea Ierii, au oferit Diplome , Cupe şi numeroase premii în obiecte, participanţilor, iar festivalul , aprecia prof. dr. Sorin Brăileanu, şi-a îndeplinit misia de promovare şi aducerea unui plus de valoare folclorului, obiceiurilor şi tradiţiilor din România prin contribuţia acestor tineri şcolari cu suficient simţ al artelor moştenite de veacuri.

Aşadar, sunt reale semne că in fiinţa acestor tineri există interes pentru a preţui cultura tradiţională, frumosul şi autenticul înrădăcinat în tezaurul folclorului românesc!

Pagină realizată de
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie