Festivalul concurs Taragotul de Aur Dumitru Fărcaș

Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca a găzduit, la sfârşitul săptămânii trecute, a treia ediție a festivalului concurs Taragotul de Aur, închinat marelui artist Dumitru Fărcaș.

Această ediție a fost marcată de faptul că acest important locaș de cultură a primit denumirea regretatului artist Dumitru Farcaș, eveniment care a avut loc duminică seara, în prezența unui numeros public, studenți, artiști, cadre universitare, a directorului Casei de Cultură, Flavius Milășan, a fostului director Victor Bercea, a primarului Emil Boc și a fiicei inegalabilului taragotist, Andreea Fărcaș. În cadrul aceluiași ceremonial, sala de spectacole a Casei a primit numele primului director al instituției, Laurențiu Hodorog.

La festival au participat, în faza de selecție, 38 de concurenți, dintre care 27 au fost validați să intre în concurs de exigentul juriu prezidat de prof. univ. dr. Vasile Jecan, rector al Academiei Naționale de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj–Napoca, juriu în a cărui componență au intrat nume cunoscute, între care și al maestrului Constantin Arvinte.

„Regizorul” festivalului a fost realizatoarea emisiunilor TVR, Elise Stan, iar președinte al acestei ediţii a fost Andreea Fărcaș, preşedinte şi a Asociației Culturale „Dumitru Fărcaș”. Prezentarea evenimentului a aparținut prof. Victor Bercea, cel care a urmat la directorat lui Laurențiu Hodorog.

De remarcat că la această ediție au participat tineri soliști și instrumentiști din toate zonele folclorice ale țării, dar și numeroși soliști afirmați în emisiunile TV „O dată în viață”. Alături de ei au cântat interpreţi cunoscuți ca Dinu Iancu Sălăjanul, Gigi Tăbăcaru, Maria Gligan – tulnicăreasa din Câmpeni cu nepoatele și nepoții ei, care și-au prezentat repertoriul vineri seara, în timp ce sâmbătă au primit aplauze Mariana Anghel, Pera Bulz, Junii Cetății din Rupea și artiștii din Groșii Maramureșului, în frunte cu taragotistul Dumitru Dobrican.

Spectacolul de duminică seara a început cu o proiecție video a începutului carierei marelui artist Dumitru Fărcaș, iar cunoscuta interpretă a cântecului autentic maramureșean, Maria Casandra, a prezentat scrisoarea Mariei Tănase adresată lui Dumitru Fărcaș și a interpretat o selecţie din frumoasele sale cântece.

A urmat Gala laureaților și înmânarea premiilor: Trofeul festivalului pentru solist vocal a fost acordat tinerei Gabriela Ardusătan, premiul I i-a revenit lui Cătălin Rotaru, premiul II a ajuns la Diana Topan, iar Claudia Calmiceanu şi-a adjudecat premiul III. La secţiunea instrumentiști, trofeul ediției a fost obținut de Andrei Haneș, premiul I i-a revenit lui Denis Florea, premiul II lui Cristian Pati Tot, iar premiul III lui Ioan Trif. Cel mai bun interpret care a prezentat o piesă din repertoriul lui Dumitru Fărcaș a fost Marius Reme.

Tot în ultima zi a festivalului a fost prezentat în premieră un spectacol de balet, susţinut de tineri artişti din Chișinău, care au interpretat in memoriam o frescă coregrafică pe muzica lui Dumitru Fărcaș.

Contribuții remarcabile la acesastă ediție a festivalului au avut maestrul Dorel Vișan, grupul Iza, rapsoziii Teodor, Lenuța și Sergiu Purja, solista de operă Rodica Anghelescu, taragotiștii Ioan Berci, Dan Gâdea, Gheorghiță Radu și Pertică Pașca. Să menţionăm şi prestaţiile remarcabile ale Orchestrei Cununa Transilvană, dirijată de Ovidiu Barteș şi a Ansamblului folcloric studențesc Mărțișorul (coregrafie Ioan Cocean, dirijori Dorel Rohian și Tudor Căucean).

Festivalul s-a încheiat cu colinda „La toată casa-i lumină”, pe ecran fiind proiectată poza lui Dumitru Fărcaș, însoţită de cuvintele sale: „N-am dăruit nimic publicului, dacă nu m-am dăruit pe mine”.

Dumitru VATAU

 

Articole din aceeasi categorie

One Response to Festivalul concurs Taragotul de Aur Dumitru Fărcaș

  1. Ion Pop

    Nume greșite, formulări agramate, la nivel de clase primare. Felicitări!