Festival cu Bunătăți Tradiționale la Turda

În prag de Ziua Copiilor și prima zi a vizitei Suveranului Pontif în țara noastră, în una din unitățile de învățământ de mare tradiție ale municipiului Turda, Colegiul ,,Emil Negruțiu’’, a avut loc cea de–a VII–a ediție a Festivalului Bunătăților Tradiționale.

Acest festival a avut, oarecum, un caracter național, datorită faptului că și-au adus contribuția 30 de unități de învățământ școlar gimnazial, liceal și colegii din mai multe județe ale României.

Organizat de acest colegiu turdean întemeiat în 1906, de Primăria, Consiliul local Turda, Inspectoratul Școlar și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, festivalul s-a bucurat de prezența unui număr de 400 de elevi și artiști, sosiți din județele Timiș, Hunedoara, Mureș, Maramureș, Bihor, Satu Mare, Neamț, Vaslui, Caraș Severin, Bistrița Năsăud, Alba și Cluj.

După salutul de bun venit, rostit de directorul colegiului, prof. Timea Gavrilescu, coordonatorul poiectului, prof. dr. Sorin Brăileanu, sprijinit de Felicia Touț, au demarat programul frumosului festival desfășurat pe o vreme însorită, deasupra unui Arieș învolburat de volumul apelor acumulate din excesul ploilor de mai.

În acest decor verde din apropierea Salinei, am urmărit cum se derulează un program de mare valoare ce a excelat prin promovarea tradițiilor și obiceiurilor moștenite și păstrate nu doar ca simboluri, ci ca valori naționale ce trebuie păstrate cu sfințenie în nota lor autentică ce … înrădăcinează trecutul cu viitorul.

Am urmărit, aici, superba demonstraţie a cailor, urmată de splendoarea paradei portului popular din mai multe zone etnografice ale țării, concursul de fotografii online, expoziția standurilor cu produse agroalimentare tradiționale și ateliere meșteșugărești, concursul interpreților de muzică populară, dar și al ansamblurilor folclorice care și – au etalat vocația pentru dansul tradițional românesc.

Oprindu – ne puțin la standurile cu produse agroalimentare tradiționale, trebuie să evidențiem nu doar dimensiunile acestora, ci și bogăția lor structurată pe sucuri din fructe de grădină și pădure, compoturi și dulcețuri, produse de patiserie și pâine  de vatră strămoșească, cârnați, slănină și jumări de-ți lasă gura apă, iar murături și alte conservării au fost cu nemiluita.

Numai standul Școlii gimnaziale Măguri Răcătău, pregătit de elevi și profesoarele Maria Drânda, Mirela Vidrean și directoarea Căminului cultural, Mariana Pleșa, număra peste 50 de produse din care s-au…înfruptat mulți pofticioși.

Interesante standuri au avut și elevii Colegiului „Emil Negruțiu”, cei din Tașca – Neamț, Petrila – Hunedoara, Mintiu Gherlii, Mărișel și alții.

După încheierea acțiunilor cuprinse în cele șapte secțiuni ale festivalului, a urmat mega-
spectacolul de muzică populară și dansuri, dimensiune dată de abilul prezentator și solist, Sorin Brăileanu, la care și-au prezentat din repertorii soliștii: Ana Georgeta și Narcisa Balla, Eugenia Corpodean, Dolfina Aștilean, Maria Grosu, Cornel Ionuț Ciubotaru, Maria Bratiș, Sorin Brăileanu, Diana Beldean, Daniela Crișan, Mihai Papariga, Felicia Tout, Florina Trif, Mihaela Toșa, Bianca Cionca, Nicolae Hădărean și Marian Anca.

Au dănțuit Jucăușii de pe Someș, Cununița Baciului, Someșul Apahida, Comori Ardelene, Vălul Miresei, Mugurii Mintiului, Datina Turdeană, Crăișorii, Floare de Lotus și Junii Petrileni.

Pe lângă clasamentul stabilit de juriu, toți participanții la acest inedit festival au primit diplomele ediției și masa din partea acestui Colegiu turdean care pregătește profesii pentru agricultură, turism, alimentație, industrie alimentară și protecția mediului.

Unitatea școlară colaborează cu 30 de firme în care elevii fac practică și dezvoltă proiecte de colaborare cu unități similare din Spania, Portugalia, Cipru, Olanda și Italia, în solitarul ei demers de a fi o unitate de prestigiu european.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie