Fericire şi entuziasm la deschiderea Întîlnirii Naţionale a Tineretului Catolic de la Cluj-Napoca

Atmosferă de intensă efervescenţă spirituală la sediul Episcopiei de Cluj-Gherla, în după-amiaza zilei de miercuri, 22 iulie, la deschiderea oficială a Întîlnirii Naţionale a Tineretului Catolic, în prezenţa a aproximativ 2000 de tineri, 100 de preoţi, zeci de persoane consacrate din întreaga ţară. De asemeni, la INTC participă şi grupuri de tineri din Franţa, Italia, Polonia, Ucraina şi Republica Moldova.

La momentul deschiderii oficiale a evenimentului au participat PS Virgil Bercea, episcop de Oradea Mare, PS Cornel Tineretul catolic 1Damian, episcop auxiliar de Bucureşti, PS Florentin Crihălmeanu, episcop de Cluj-Gherla, demnitari, oficialităţi, artişti de renume. Programul a fost prezentat de pr. Daniel Avram, consilier eparhial, şi de reprezentanţii ASTRU-Cluj.

Întîlnirea a început cu rugăciunea Tatăl nostru, după care PS Florentin a dat binecuvîntarea arhierească. În continuare s-a citit mesajul Papei Francisc pentru INTC 2015. Pr. Iustin Tira, vicar al Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, a transmis tinerilor un mesaj din partea ÎPS Andrei Andreicuţ, iar PS Virgil a transmis tinerilor mesajul Conferinţei Episcopilor Catolici din România. După un moment de armonie cu Corul Angeli, reprezentaţii autorităţilor locale şi centrale s-au adresat tinerilor.

Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte, şi-a exprimat bucuria şi emoţia de a se afla la Cluj, subliniind însemnătatea acestui eveniment ce se desfăşoară în oraşul care are statutul de Capitală Europeană a Tineretului şi Tineretul catolic 2reuneşte tineri din întreaga Europă la un lung şir de evenimente organizate şi cu sprijinul Guvernului României.

„Eu cred că fericirea nu poate exista fără educaţie, fără credinţă în Dumnezeu, fără iubire şi cred că toţi avem această menire de a fi împreună, de a ţine tinerii şi copiii mai mult în şcoală, în Biserică, în credinţa în Dumnezeu” – a spus, la rîndul său, prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan.

Primarul Emil Boc a mulţumit pentru alegerea municipiului Cluj-Napoca pentru INTC. „Clujul este un oraş multicultural, un loc unde se întîlnesc diverse religii, universităţi, locul unde toţi sîntem diferiţi şi toţi sîntem împreună. Este un loc în care vrem ca şi dvs să vă întoarceţi ca şi studenţi, un loc în care, împreună cu Dumnezeu, să mergeţi pe drumul bun. Vă doresc să petreceţi clipe frumoase în Capitala Căutătorilor de fericire, şi să vă întoarceţi cu mare drag Tineretul catolic 3aici, unde sînteţi primiţi din suflet” – a spus primarul municipiului Cluj-Napoca.

Din partea Consiliului Judeţean Cluj a vorbit vicepreşedintele Vakar Istvan, care mai întîi a rostit salutul catolic „Lăudat să fie Isus!” în mai multe limbi.

În şirul alocuţiunilor a urmat cea a academicianului Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai: „Am auzit că sînteţi în căutarea fericirii, dacă e aşa, sînteţi în locul potrivit: mai întîi pentru că Clujul este Capitala Europeană a Tineretului. În al doilea rînd, sînteţi la Cluj-Napoca, unde sigiliul Romei s-a pus în urmă cu aproape 2000 de ani, deopotrivă din punct de vedere etnolingvistic şi spiritual, pentru că între militarii veniţi de la Roma şi colonişti s-a dovedit că erau cu siguranţă şi purtătorii Cuvîntului lui Dumnezeu. Sînteţi, dintr-un anumit punct de vedere, în cel mai tînăr oraş din România: oraşul are cca 400.000 de locuitori, dintre care 100.000 sînt studenţi, ceea ce înseamnă că fiecare al patrulea locuitor al acestui oraş este student! În plus, aici funcţionează cea mai veche, fondată de Părinţii Iezuiţi în 1581, cea mai mare şi din cîteva puncte de vedere, cea mai prestigioasă universitate din România, Universitatea Babeş-Bolyai, Tineretul catolic 4singura care are trei limbi oficiale de studiu şi în care se pot studia diferite discipline în alte patru limbi internaţionale. De asemenea, sînteţi în locul potrivit pentru că acesta este, din multe puncte de vedere, cel mai creştin oraş ecumenic din România. În această cetate, fondată în urmă cu 2000 de ani, funcţionează – caz unic – cinci scaune creştine, cel puţin episcopale şi patru Facultăţi de Teologie creştină, toate patru membre ale Univeristăţii Babeş-Bolyai, între care şi prestigioasa Facultate de Teologie Romano-Catolică şi cea de Teologie Greco-Catolică. De aceea, vă îndemn, cu toţii să fiţi studenţi la Cluj, să prindeţi gustul aerului acestui oraş, să prindeţi gustul cursului unduitor al Someşului şi să vă simţiţi aici ca acasă şi primul cîntec pe care să-l învăţaţi ca studenţi să fie: «se duc studenţi stol după stol, dar Clujul nu rămîne gol». De aceea, vă îndemn să ne bucurăm împreună în căutarea fericirii! Gaudeamus Igitur!” – a spus acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop.

Ultimul cuvînt l-a avut PS Florentin Crihălmeanu, episcopul de Cluj-Gherla, care a mulţumit tuturor celor ce participă la eveniment.

„Moto-ul Întîlnirii voastre este «căutători de fericire». Vă invit, deci, cu ochii inimii curaţi şi larg deschişi să căutaţi peste tot fericirea şi bucuria în aceste zile la Cluj, iar cei care o vor găsi, vor dobîndi marele premiu: «Fericiţi cei cu inima curată, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu» (Matei 5,8). Aşadar, spunem cu Sf. Apostol Pavel: «Bucuraţi-vă pururea întru Domnul. Şi iarăşi zic: Bucuraţi-vă. Nu vă împovăraţi cu nici o grijă şi pacea lui Dumnezeu, care covîrşeşte orice minte, să păzească inimile şi cugetele voastre întru Hristos Isus!»” – a spus PS Florentin.

Prima zi a INTC 2015 s-a încheiat prin Festivalul tinerilor: Grupul ASTRU din Gherla, coordonat de pr. Edmund Dujardi, a susţinut un concert folk, tinerii din Mişcarea Focolarelor au prezentat o scenetă – Chiara Luce. A urmat programul de muzică şi dansuri populare susţinut de Ansamblul maghiar de dansuri Ordogtergye; Ansamblul Mărţişorul şi cunoscuta interpretă Sava Negreanu Brudaşcu.

Articole din aceeasi categorie