FABC: Ministerul Sănătății nu mai există, ci doar Ministerul Covidului

Bolnavii dse cancer din România cer Ministerului Sănătății, numit acum „Ministerul Covidului”, să deschidă spitalele și să oprească „genocidul” asupra bolnavilor cronici.

„Am început anul 2020 copleșiți de amenințarea unui nou virus și îl vom încheia cel mai probabil sufocați de cancer. În ultimele trei luni, lupta împotriva COVID-19 s-a extins și în spitalele de pneumologie, iar majoritatea pacienților cu suspiciune de cancer pulmonar nu au mai avut acces la bronhoscopii și, drept urmare, la confirmarea diagnosticului și a unui tratament adecvat, care să le salveze viața. Cancerul pulmonar avansează galopant, într-o dinamică similară pandemiei. E un cancer perfid, care, pe fondul crizei din sistemul de sănătate, pare scăpat de sub control. Situația este similară pentru toți pacienții cu suspiciune de cancer, pe toate formele acestei patologii. Dacă nu se acționează rapid și nu se facilitează accesul la diagnostic, vom avea încă un segment numeros de victime colaterale ale unui sistem care s-a dovedit neputincios să lupte pe două fronturi, cu COVID-19 și cu afecțiunile oncologice, iar în cazul deceselor prin cancer, numărul este de ordinul zecilor de mii.  Acesta poate fi de fapt al doilea val al pandemiei de COVID-19, pentru care trebuie să ne pregătim cu toții” – se spune într-o Scrisoare deschisă adresată Ministerului Sănătății de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

În același document, semnatarii atrag atenția că, dacă măsurile pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu noul coronavirus (COVID-19) au salvat mii de vieți, din cauza deficiențelor sistemului de sănătate, a organizării ineficiente etc., afecțiuni oncologice care ar fi putut fi vindecate „s-au transformat rapid în cancere incurabile, au avansat din stadii incipiente în stadii terminale”.

„Astăzi încă nu se fac bronhoscopii, astăzi încă nu se fac tratamente chirurgicale, astăzi încă nu ne găsim medicamentele care pot face diferența între viață și moarte. În aceste condiții, este de așteptat ca o mare parte a celor peste 11.000 de pacienți diagnosticați în fiecare an cu cancer bronho-pulmonar să piardă oportunitatea de a începe un tratament, să ajungă din stadii avansate în stadii terminale ale bolii și astfel să le fie compromisă șansa la viață. Acestora li se vor adăuga persoanele care deși au simptome specifice unui cancer pulmonar – infecții pulmonare repetate, creșterea intensității tusei, greutate în respirație -, nu au avut acces la servicii de medicină primară și nu au putut ajunge la un medic specialist. Dacă situația accesului la servicii medicale nu revine la normalitate, toți acești pacienți se vor număra probabil printre cei care primesc un diagnostic de cancer pulmonar abia după deces. Iar de cancer pulmonar mor peste 10.000 de oameni anual în România, aproape 20% din numărul total al deceselor prin cancer” – arată reprezentanții federației.

Potrivit acestora, dacă înainte de pandemie mureau zilnic 142 de pacienți din patologia oncologică, astăzi această cifră s-a dublat sau chiar triplat.

„Și cine răspunde de aceste decese evitabile? În România, NIMENI! Cine să se ocupe de pacienții cronici, dacă Ministerul Sănătății nu mai există, ci doar Ministerul Covidului??? NIMENI!!!” – arată semnatarii scrisorii deschise, care cer oprirea acestui „genocid” și deschiderea spitalelor, „până nu este prea târziu”.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie