Expoziție: Orbán Balázs. Călătorie în Orient

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) marchează împlinirea a 190 de ani de la nașterea scriitorului Orbán Balázs (1829 –1890) – etnograf, istoric, om politic și membru corespondent al Academiei Maghiare – prin organizarea expoziției „Orbán Balázs. Călătorie în Orient”.

Realizată în colaborare cu Muzeul „Haáz Rezső” și Asociația culturală „Székelyföldi Legendárium” din Odorheiu Secuiesc, expșoziție este – după cum declară directorul MNIT, Felix Marcu -, „un tribut adus omului de cultură Orbán Balázs, al cărui nume se leagă de muzeul din Cluj datorită donaţiilor făcute Societății Muzeului Ardelean și aflate acum în patrimoniul MNIT”: artefacte aduse de Orbán din călătoriile sale – statuete funerare, organe umane sau animale mumificate.

În cadrul expoziției, care va fi deschisă începând de duminică, 18 august, va rula și un scurtmetraj care prezintă periplul lui Orbán prin Orient – în Siria, Palestina, Egipt și Grecia.

„Scriitorul ardelean a ajuns pentru prima dată la Istanbul, capitala Imperiului Otoman, la doar 19 ani. În continuare a avut parte de o viață aventuroasă, desprinsă parcă din romanele lui Jókai Mór sau Victor Hugo. De altfel, Orbán l-a cunoscut personal pe scriitorul francez, cu care a legat o relație de amiciție în perioada exilului său pe insula Jersey, Marea Britanie. Orbán și-a publicat impresiile din voiajul întreprins între anii 1848-1849 în șase volume, reunite sub titlul „Călătorie în Orient” și publicate la Cluj, în 1861. Scenariul filmului include fragmente preluate din cărțile sale, iar suportul de imagine este realizat după gravuri din albumul de epocă Meyer’s Universum” – precizează organizatorii.

Evenimentul de la MNIT face parte din programul dedicat Zilelor Culturale Maghiare ediția a X-a (17 – 25 august). Cu această ocazie, în zilele de 20 și 21 august, timp de două ore, intrarea și ghidajul în expoziție vor fi gratuite, astfel: marți, 20 august, orele 11:00-12:00 – intrare și ghidaj gratuit în limba română, orele 13:00-14:00 – intrare și ghidaj gratuit în limba maghiară; miercuri, 21 august, orele 11:00-12?00 – intrare și ghidaj gratuit în limba maghiară, orele 13:00-14:00 – intrare și ghidaj gratuit în limba română.

Expoziția va rămâne deschisă pe perioada august – octombrie a.c.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie