Expoziţie, la MNIT: „Sarmizegetusa Regia. Cromatică şi decor în antichitatea dacică”

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei organizează vineri, 15 mai, ora 13:00, la sediul din str. C. Daicoviciu nr. 2, vernisajul expoziţiei „Sarmizegetusa Regia. Cromatică şi decor în antichitatea dacică”.

„Patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei include cea mai însemnată şi numeroasă Sarmizegetusa-Regiacolecţie de artefacte descoperite în aria cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei. Diversitatea acestora este demonstrată în expoziţia care aduce în atenţia publicului larg şi a specialiştilor o paletă largă de piese din fier, ceramică pictată, obiecte de podoabă şi vestimentaţie, vase din bronz, elemente arhitectonice din piatră, vase din sticlă etc.  Vizitatorul este invitat la o incursiune în lumea de acum două mii de ani, cu preferinţele oamenilor acelor vremuri pentru anumite culori, imagini sau decoruri” – se precizează într-un comunicat al MNIT, remis, joi, presei.

Expoziţia este organizată în parteneriat cu Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi va fi deschisă publicului în perioada 15 mai – 12 septembrie.

Expoziţia „Sarmizegetusa Regia. Cromatică şi decor în antichitatea dacică”, împreună cu expoziţiile temporare „De Vita Caesarum – Mari împăraţi în arta medalistică a lui Christian Wermuth (1661-1739)”, „Muri Transylvani Antiqui” şi  „Cu Pietricel ne jucăm şi în Preistorie ne plimbăm” (exponate realizate în cadrul proiectului de pedagogie muzeală), şi cu expoziţia permanentă de Farmacie, expoziţia de Aparatură medicală şi cea temporară – „Istoria Afrodisiacelor”,  de la Colecţia de Istorie a Farmaciei, reprezintă oferta expoziţională a Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei pentru cea de a 11-a ediţie a Nopţii Europene a Muzeelor (program de vizitare: orele 19:00 – 24:00, accesul gratuit).

M. T.

Articole din aceeasi categorie