Expoziţie, la MNIT: Memorandul românilor din Transilvania – 125 de ani

Împlinirea a 125 de ani de la începutul mişcării memorandiste a românilor din Transilvania, odată cu plecarea la Viena a unei impresionante delegaţii conduse de dr. Ioan Raţiu şi depunerea Memorandului la Cancelaria Imperială, în data de 28 mai 1892, este marcată de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei prin expoziţia „Memorandul românilor din Transilvania – 125 de ani”.

Manifestarea expoziţională aduce în atenţia publicului mărturii de epocă referitoare la mişcarea naţională românească din Transilvania, cuprinse în Fondurile Raţiu-Tilea, constituite la muzeu începând din anul 1970, prin donaţiile succesive făcute de descendenţii acestor familii. Printre exponate se numără obiecte personale ale dr. Ioan Raţiu – trusa sa de birou, portretele în ulei ale memorandistului şi ale soţiei sale, Emilia, fotografii de epocă, dar şi exemplarul tipărit al Memorandului ori documentele originale ale şedinţei din 25 martie 1892, unde s-a hotărât data trimiterii actului la împărat, şi componenţa delegaţiei care urma să plece la Viena. De asemeni, vor fi expuse, în premieră, documentele originale ale procesului intentat memorandiştilor, care a avut loc la Cluj între 7 şi 25 mai 1894 (actul oficial de acuzare, notele cuvântării ţinute la proces de dr. Ioan Raţiu, actele apărării şi sentinţa de condamnare), precum şi ziarele vremii ce comentau dezbaterile.

Vernisajul expoziţiei va avea loc joi, 18 mai, de la ora 13:00, la sediul MNIT, din str. C. Daicoviciu nr. 2, Cluj-Napoca. Expoziţia va fi deschisă publicului până în data de 9 iulie a.c.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie