Expoziţie la MNIT: Clujul şi locuitorii săi văzuţi de fotograful Ferenc Veress

Aproximativ 300 de imagini care redau portrete ale aristocraţilor clujeni din secolul XIX, ale unor personalităţi ale timpului, dar şi chipuri ale unor oameni obişnuiţi ai Clujului de acum o sută de ani sunt prezentate în expoziţia „Clujul şi locuitorii săi văzuţi de fotograful Ferenc Veress”, organizată de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Conform celor anunţate de organizatori, expoziţia prezintă o parte din colecţia de clişee pe sticlă din patrimoniul MNIT, clişee realizate cu precădere în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea de către Ferenc Veress, fotograf de renume al Transilvaniei. Atelierul deschis de acesta la Cluj, în anul 1853, a fost primul cabinet fotografic din Transilvania.

„Expoziţia impresionează îndeosebi prin calitatea excepţională a imaginilor pozitive ale clişeelor. Acestea au fost realizate prin fotografierea şi apoi retuşarea lor digitală, operaţiuni efectuate de specialistul muzeului, Károly Török, unul dintre organizatorii acestui eveniment. Un aspect inedit al expoziţiei constă în faptul că o parte a imaginilor au fost prelucrate color, în încercarea de a reproduce nuanţele care colorau ţinuta clujenilor acelor vremuri” – precizează organizatorii.

În cadrul expoziţiei sunt prezentate şi trei ansambluri de port tradiţional românesc, maghiar şi săsesc din Transilvania, puse la dispoziţie de Muzeul Etnografic al Transilvaniei, dar şi o rochie de gală care a fost purtată la ceremonia de întâmpinare a împăratului Franz Joseph I la Cluj, pusă la dispoziţia MNIT de familia Guttmann, din Cluj.

De asemeni, „în încercarea reconstituirii atmosferei Clujului acelor vremuri”, sunt expuse şi accesorii de modă feminină din patrimoniul MNIT, piese care au fost purtate de doamne din vechea aristocraţie ardeleană, precum şi piese de mobilier şi obiecte de artă decorativă din secolul XIX, asemănătoare cu cele care apar în imaginile surprinse de Veress.

Expoziţia va fi deschisă la sediul MNIT, din str. Constantin Daicoviciu nr. 2, începînd din 16 august şi va putea fi vizitată până la 15 septembrie.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie