Expoziție în centrul Clujului: „10×10 – Zece decenii de România în o sută de imagini”

O expoziție outdoor, intitulată „10×10 – Zece decenii de România în o sută de imagini”, va fi deschisă de Muzeul Național de Istorie, luni, 5 noiembrie, de la ora 15:00, în centrul istoric al orașului, pe Bulevardul Eroilor, între Monumentul Memorandiştilor şi Lupa Capitolina.

„10×10 înseamnă 100 de momente și un secol de istorie, transpuse în 100 de imagini: 10 pentru fiecare deceniu trecut de la 1 decembrie 1918. Evenimentul se dorește a fi o călătorie virtuală în timp, care să le aducă la cunoștință vizitatorilor o suită de evenimente semnificative pentru acest secol dinamic și tumultuos: momente din viața cotidiană, personalități care au marcat viața urbei, precum şi metamorfoza prin care a trecut orașul de-a lungul timpului. Cei 100 de ani au reprezentat un capitol tumultuos din istoria României: un final de război mondial și Marea Unire, încoronarea regelui Ferdinand I, la Alba-Iulia, Al Doilea Război Mondial, abdicarea regelui Mihai I, patru decenii de regim comunist, primul român în cosmos, o revoluție în direct la TV, apariţia internetului, România ca stat membru al Uniunii Europene – un secol dinamic şi extrem de bogat în evenimente” – precizează organizatorii.

Potrivit acestora, mare parte dintre evenimentele alese vizează cu precădere istoria locală, de care colecţia muzeului este strâns legată.

„Am dorit ca informaţia care însoțește fiecare imagine să obiectivizeze mesajul, dar ştim că expoziția pe care o propunem nu aduce doar simple imagini, ci toată încărcătura simbolică şi emoţională pe care acestea o poartă, mai cu seamă că vorbim despre un trecut recent, o istorie trăită. De aceea, nădăjduim că informaţia va fi relevantă pentru preocupările celor care aleg să accepte propunerea noastră şi că fiecare în parte va regăsi un moment evocat, care să-i stârnească interesul”, declară directorul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, Felix Marcu.

Expoziția, care se dorește a fi o călătorie virtuală în timp, care să reamintească participanților evenimentele ultimului secol, poate fi vizitată până în 30 noiembrie. Intrarea liberă.

M. T.

Articole din aceeasi categorie