Expoziție-eveniment la MNIT, dedicată Revoluției din decembrie 1989

O expoziție-eveniment – ”CLUJ. 21.12.1989” – dedicată împlinirii a 30 de ani de la Revoluția din decembrie 1989, menită să transmită, prin exponatele prezentate, memoria acelor zile, va fi deschisă din 21 noiembrie la Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Expoziția pornește de la ideea de sacrificiu uman, urmărind drama tuturor celor care au participat, direct sau indirect, la evenimentele revoluționare din decembrie 1989. 

„Fiind o expoziție de concept, ea este bazată mai degrabă pe impactul emoțional prin stimulare senzorială și mai puțin pe relatarea de fapte, mărturii sau interpretări ale evenimentelor din decembrie 1989. Într-un mod subiectiv, sobru și decent, vom pune accent pe drama personală, promovând gândirea critică și declanșând o dezbatere internă asupra datoriei civice în epoca contemporană” – au anunțat organizatorii.

Potrivit acestora, expoziția este construită pe mai multe mici proiecte, fiecare sală expozițională „concentrându-se pe surprinderea unei anumite stări de spirit generate de modul de implicare în evenimentele istorice din decembrie”. În cele șapte săli ale expoziției, MNIT propune publicului „o călătorie emoțională în trecut, din perspectiva a trei grupuri de clujeni: cei care au trăit evenimentele în stradă, cei care au trăit Revoluția la televizor și cei ce au început să trăiască din acel moment, adică cei născuți în anul Revoluției, cărora li s-au povestit evenimentele și care au trăit doar consecințele acestora”.

O primă parte a expoziției surprinde un destin individual, cel al lui Călin Mihai țiclete, care a murit la vârsta de 29 de ani, împușcat în cap, în data de 21 decembrie. Prin grija familiei, la MNIT se păstrează hainele pe care acesta le purta în clipa morții. Proiectul mai cuprinde fotografii document, supradimensionate, realizate de Răzvan Rotta în Piața Unirii, completate cu secvențele memorabile din acele zile din Arhiva Televiziunii Române, cu instalații interactive sau cu intervenții de artă contemporană, dar și cu un proiect fotografic realizat de Călin Ilea – o instalație foto cu tineri născuți în 1989. Expoziția este completată de texte conținând informații generale atât despre regimul comunist, „într-o prezentare punctuală”, cât și despre anul revoluționar 1989, în Europa și în România. Ultimele imagini expuse, realizate de artistul Eugen Moritz în 22 și 23 decembrie, sintetizează mesajul străzii din acele zile: „Nu mai vrem comunism niciodată!”

„Proiectul expozițional «Cluj. 21.12.1989» presupune desfășurarea unor activități complementare, cum ar fi: o expoziție în spațiul public, pe instalația de pe Bulevardul Eroilor, cu o parte din imaginile surprinse în decembrie `89 de Răzvan Rotta, imagini care sunt puse în dialog cu cele contemporane, realizate de artistul Alexandru Rădulescu; o serie de ateliere de înțelegere a comunismului și a factorilor care au condus înspre evenimentele din decembrie 1989, desfășurarte în diverse licee și facultăți din Cluj și reunite sub conceptul «DECe `89?»; alte evenimente de artă sau de artă performativă, care să competeze tabloul comunismului sau al Revoluției. Primul de acest gen se va desfășura chiar în data de 21 decembrie 1989 și va consta într-un spectacol tip reconstituire, realizat în parteneriat cu cei de la Texte bune în locuri nebune” – precizează organizatorii.

Expoziția „Cluj. 21.12.1989” este realizată de MNIT împreună cu Asociația MVSEVM TRANSILVANIAE, cu sprijinul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și al Consiliului Județean Cluj, și în parteneriat cu Agenția Națională de Presă Agerpres, Televiziunea Română Cluj, Arhiva TVR București, Asociația Culturală Minerva Cluj, Asociația Pentru Adevărul Revoluției din Județul Cluj, Asociația Luptătorilor 21 Decembrie 1989 Cluj, Asociația Luptătorilor din Revoluția Română Decembrie 1989, și Asociația de Caritate „Revoluția Română Decembrie ’89” – Cluj.

Vernisajul expoziției va avea loc în 21 noiembrie, ora 18:00.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie