Expoziție de fotografie etnografică

Elementele de patrimoniu tradițional din țara noastră sunt transmise mai departe și de copii, care sunt implicați, plini de entuziasm, alături de părinții lor, în diversele manifestări ale satului, de la practicarea meșteșugurilor tradiționale sau a dansurilor populare, până la participarea în diverse obiceiuri: colindatul, uratul de Anul Nou (capra, plugușorul etc.), nunta, păpălugăra, culesul fructelor etc.

Acesta este mesajul transmis prin expoziția de fotografie etnografică, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în cadrul Proiectului european Erasmus+ Preservation of National Heritage – Through the Eyes of Pupils of Secondary Education, derulat  în perioada 25 septembrie – 2 octombrie 2019, la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea” Cluj-Napoca, ce vizează patrimoniul românesc și conservarea lui. Școlile internaționale participante, la Cluj-Napoca, la această săptămână tematică, provin din patru state europene, cărora li s-au alăturat elevii și profesorii români. Coordonatoarea acestui proiect este „Saint Jeanne D’Arc College” din Gourin, Franța. Alături de această școală sunt prezenți elevi și profesori de la școli din Weinböhla – Germania,  Budapesta – Ungaria și din Vigo – Spania.

Fotografiile ce surprind copii și tineri din satele transilvănene, îmbrăcați în straie populare autentice, care iau parte la diverse momente importante din viața satului, bucurându-se de moștenirea pe care le-au lăsat-o bunicii lor și pe care le-o transmit părinții, vor fi expuse marți, 1 octombrie 2019, de la ora 17:00, la Palatul Urania (strada Horea nr. 4). Imaginile  provin din bogata arhivă foto a CJCPCT Cluj și sunt însoțite de explicații amănunțite, prin care privitorii (toți elevii români și străini participanți în proiect) pot afla numeroase detalii despre viața satului românesc, despre credințe și obiceiuri. Această expoziție vine să întregească proiectul prin care tineri din diverse țări europene învață ce înseamnă patrimoniu și descoperă elementele de patrimoniu ale altor țări, învățând astfel să își respecte și să-și prețuiască moștenirea. De altfel, expoziția foto, alături de prezentarea patrimoniului celorlalte țări de către copiii europeni, încheie oficial acest proiect și săptămâna tematică, dedicată patrimoniului românesc și conservării sale.

În România, acest proiect a inclus diverse activități, precum dezbateri despre patrimoniu, vizite ghidate ale orașului Cluj-Napoca, ateliere de restaurare și pictură tradițională, excursii de explorare a patrimoniului transilvănean, excursie de studiu pentru vizitarea patrimoniului rural UNESCO, plimbarea cu trenul cu aburi pe Valea Vaserului și altele. Totodată, joi, 26 septembrie, în Parcul Etnografic „Romulus Vuia”, dr. Mircea Cîmpeanu, șef birou cercetare, conservare și arhivare cultură și arte tradiționale din cadrul instituției, a stat de vorbă cu tinerii implicați în proiect despre tradițiile și obiceiurile populare din satele clujene, prezentându-le cartea „Pledoarie pentru tradiție”, apărută în acest an la editura „Tradiții clujene”.

Articole din aceeasi categorie