Expoziţie cu peste o mie de piese ceramice, unică în România, deschisă la MNIT

O expoziţie cu peste o mie de piese ceramice provenite din colecţiile a opt instituţii muzeale din România şi din patrimoniul Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT) este deschisă la Cluj până pe 15 octombrie, fiind vorba de un eveniment unic în ţara noastră prin numărul mare de exponate şi prin conceptul folosit, au informat joi organizatorii.
Vizitatorii expoziţiei „The supply of ceramic goods in Dacia and Lower Moesia: imports and local developments” pot vedea de la obiecte de cult, până la ceramica care se folosea în viaţa de zi cu zi. În expoziţie au fost recreate şi o bucătărie, o corabie, un atelier de olărit, dar şi un mic templu, pentru ca publicul să poată înţelege mai mult despre felul în care erau folosite acum câteva mii de ani obiectele pe care le văd expuse.
„Acest tip de expunere şi cu atât de multe piese este unic. Până acum nu a făcut nimeni în România o asemenea expoziţie, nici cu atât de multe piese şi nici ca mod de expunere. (…) Avem un vas mare, de cult, foarte frumos, decorat cu şerpi, care are şi medalioane aplicate cu reprezentările zeului Dionisos. Este adus de la Tomis şi este unicat. Sunt multe statuete de cult, am şi făcut un colţ, un templu în miniatură în care să se vadă cum se aduceau ofrande zeilor. Mai sunt amfore, recipiente speciale care se aduceau vinuri, uleiuri, sosuri, fructe, multe alte lucruri din tot imperiul roman. Am făcut o replică după o corabie ca să se vadă cum erau transportate, am făcut o replică după o bucătărie romană ca să se vadă cum se foloseau vasele’, a explicat unul dintre specialiştii care s-au ocupat de organizarea expoziţiei, Viorica Rusu Bolindeţ.
De asemenea, în expoziţie se mai pot vedea diferite tipuri de ceramică, precum şi instrumentele cu care se realiza aceasta.
Expoziţia a fost deschisă cu ocazia Congresului internaţional al Asociaţiei „Rei Cretariae Romanae Fautores”, ce are loc zilele acestea la Cluj-Napoca şi care este una dintre cele mai importante manifestări ştiinţifice în domeniul arheologiei clasice, cu accent pe studierea vieţii economice în Imperiul roman.
Deşi este deschisă spre vizitare publicului larg, scopul expoziţiei a fost acela de a face cunoscut specialiştilor veniţi la congres categoriile ceramice venite pe calea comerţului din alte zone ale Imperiului roman, dar şi specificul producţiei locale.
La eveniment participă 150 de specialişti care studiază ceramica romană şi care au venit la Cluj din 25 de ţări din întreaga lume.

Articole din aceeasi categorie