Expoziţie: „Cinci milenii de istorie. Săpături arheologice la Polus Center”

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei a deschis joi, la Polus, expoziţia „Cinci milenii de istorie. Săpături arheologice la Polus Center”.

Exponatele – artefacte găsite în perioada 2006-2007 pe şantierul centrului comercial – acoperă o vastă perioadă istorică – neolitic, epoca bronzului, epoca fierului, epoca romană, perioada migraţiilor, evul mediu timpuriu.

«Cinci milenii de istorie. Săpături arheologice la Polus Center» este o expoziţie complexă de arheologie, întrucît un singur şantier arheologic a oferit material de cercetare şi expozabil capabil să ilustreze cinci mii de ani de istorie, mai multe civilizaţii succesive, toate într-un spaţiu relativ restrîns, pe terasa superioară a Someşului, în locul cunoscut sub numele de «Şapca Verde». În epoca neolitică, pe locul unde s-a construit Centrul Comercial Polus, trăiau comunităţi neolitice timpurii aparţinînd comunităţilor Starcevo-Criş. Erau crescători de oi, vite şi porci, cultivau cereale, vînau, pescuiau şi culegeau fructe de pădure.

La sfîrşitul eneoliticului (acum 4800 de ani), în spaţiul de sub dealul care domină valea, se afla o aşezare puternică, cu case din lemn, cu două-trei încăperi, cu vetre de foc şi unele chiar cu grădină.

Epoca bronzului (3000-1200 î.Chr.) este una dintre perioadele abundent reprezentate în urma cercetărilor arheologice de la Polus. Au fost descoperite complexe funerare magnifice, care conţineau o cantitate mare de ceramică. Semnificativă este necropola de înhumaţie aparţinînd culturii Noua, formată din peste 150 de morminte, cea mai mare din Transilvania aparţinînd acestei culturi. În rîndul acestor morminte de înhumaţie, cea mai cunoscută descoperire este cea denumită «Romeo şi Julieta». E vorba de un mormînt dublu, în care scheletele a doi tineri sînt dispuse faţă în faţă, în poziţie chircită. Ceea ce este unic pentru spaţiul preistoric este faptul că membrele inferioare li se împletesc, iar tot ansamblul sugerează un profund sentiment de unitate, de iubire între cele două personaje.

În ceea ce proiveşte epoca fierului, descoperirile făcute la Polus Center pot fi datate mai ales în perioada de început a epocii Latene, pe parcursul secolelor II-III a. Chr. În acestă perioadă întreg teritoriul intracarpatic stă sub semnul prezenţei celtice efective în zonă. Doar prin prisma materialului descoperit la Polus Center nu se poate face o atribuire etnică exactă a descoperirilor, fiind prezente atît obiecte de certă origine celtică (fibule din fier, castroane lucrate la roată), cît şi specifice mediului autohton daco-getic” – precizează organizatorii expoziţiei de la Polus.

În ceea ce priveşte epoca romană, aceştia amintesc că au fost descoperite, la Polus, urmele unei clădiri monumentale romane şi urmele unei aşezări rurale. Cea mai importantă descoperire din această perioadă este, însă, o diplomă militară din anul 128 d. Chr., unică în Imperiul roman.

Tot la Polus au fost cercetate şi 117 morminte de inhumaţie din epoca migraţiilor timpurii. Necropola aparţine orizontului “cimitirelor cu morminte dispuse în şiruri paralele”, care caracterizează lumea gepidă începînd din a doua jumătate a secolului V d. Chr. şi pînă la mijlocul secolului următor – mai precizează organizatorii expoziţiei.

Expoziţia „Cinci milenii de istorie. Săpături arheologice la Polus Center” este deschisă pentru public, în incinta Polus Center, pînă în 25 noiembrie.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie