Exponatul lunii martie la Colecţia de Istorie a Farmaciei: Axungia porci

Axungia-porci-2“Axungia porci (untura de porc) este în farmacie o marfă importantă deoarece se foloseşte în cantităţi mari la pomade şi unguente.

Timpul de cumpărare este înainte de Crăciun, în lunile noiembrie şi decembrie, deoarece atunci este cea mai bună şi mai ieftină. Trebuie să ţinem cont şi de părerea măcelarului. Este recomandată cumpărarea unor porci mari şi graşi, din moară, sau porci îngrăşaţi cu porumb, deoarece aceştia dau untură tare. Alte unturi sînt mai vîscoase, moi, nu se întăresc niciodată, ca untura obţinută din porci hrăniţi cu porumb. Vara se topeşte şi devine ca uleiul, astfel nu este bună pentru prepararea unguentelor”.

Aşa îl povăţuia Tobias Maucksch (1752-1802) pe fiul său, Johann Martin, în 1793, în celebra Axungia-porci-1INSTRUCTIO, care descrie modul de funcţionare al farmaciei „Cerbul de aur” din Tîrgu Mureş.

Colecţia de Istorie a Farmaciei din Cluj-Napoca include patru vase din faianţă şi porţelan pentru păstrarea unturii pe porc, cu signatura AXUNGIA PORCI, în forma întreagă sau prescurtată. Trei dintre recipiente sînt de secol XIX, iar unul este de secol XVIII, fiind folosite în farmacia Sfîntul Gheorghe din Cluj-Napoca (farmacia în care ne aflăm), farmacia Engel din Iaşi şi farmacia Mizericordienilor din Oradea.

Muzeograf dr. Ana-Maria GRUIA

Articole din aceeasi categorie