Exponatul lunii decembrie la Colecţia de Istorie a Farmaciei: Nucşoara

nucsoara-1nucsoara-3După cum îi spune şi numele, nucşoara este fructul copacilor din specia Myristica fragrans, originară în Insulele Moluce din Indonezia, cunoscute şi drept Insulele Mirodeniilor.

Nucşoara, folosită tradiţional în India drept condiment, dar şi halucinogen şi afrodiziac, a fost adusă în Europa în secolul al VI-lea de către negustorii arabi, fiind bine cunoscută din secolul al XII-lea. Ea îmbunătăţeşte circulaţia şi combate somnolenţa, fiind prescrisă şi pentru afecţiuni cardiace. Proprietăţile medicale ale nucşoarei se bazează pe uleiul esenţial conţinut, care este stimulant, carminativ (care calmează durerile abdominale și favorizează evacuarea gazelor intestinale) şi, în doze mari, narcotic. Uleiul este, de nucsoara-2orar-decembrieasemenea, folosit frecvent pentru a masca gustul neplăcut al altor medicamente.

Colecţia de Istorie a Farmaciei din Cluj include cinci recipiente pentru acest produs, aparent cel mai adesea întregi (Nuces Moschatae) sau sub forma de ulei (Oleum Nucis Moschatae). Majoritatea vaselor provin din vechea farmacie Sfântul Gheorghe (două borcane de sticlă cu signatura barocă pictată, din secolul al XVIII-lea şi o sticlă albastră cu dop faţetat, de la începutul secolului XX). Un alt vas, din porţelan, cu inscripţie bilingvă latină/maghiară, provine tot din Cluj, de la Farmacia Matia Corvin. Recipientul din lemn a fost folosit în secolul al XIX-lea într-o farmacie din Baia Mare.

Obiectul lunii decembrie poate fi vizitat în cadrul programului special al lunii decembrie la Colecţia de Istorie a Farmaciei din Cluj.

Muzeograf dr. Ana-Maria GRUIA

Articole din aceeasi categorie