Exerciţiile fizice, mai eficiente decât suplimentele cu vitamina D pentru prevenirea căderilor la vârstnici

Exerciţiile fizice sunt cel mai eficient mod pentru prevenirea căderilor, principala cauză a deceselor asociate unei leziuni în cazul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani, în comparaţie cu administrarea de suplimente cu vitamina D, conform recomandărilor publicate marţi în Statele Unite, citate de AFP.

Grupul de Acţiune pentru Servicii Profilactice din Statele Unite (US Preventive Services Task Force – USPSTF) – a actualizat recomandările care datau din 2012, de pe vremea în care organismul medical independent cu rol consultativ a indicat administrarea de vitamina D vârstnicilor pentru evitarea căderilor şi a complicaţiilor apărute în urma acestora. Însă, grupul de acţiune a relevat în acest an că în cazul în care o persoană nu prezintă o deficienţă de vitamina D sau nu manifestă o diminuare a densităţii osoase, cum se întâmplă în cazul osteoporozei, studiile clinice efectuate pe această temă “nu au demonstrat niciun beneficiu” pentru prevenirea căderilor la persoanele vârstnice şi pentru reducerea riscului de fracturi.

USPSTF – care a constatat chiar şi un risc crescut de a dezvolta pietre la rinichi în cazul celor care iau vitamina D şi suplimente de calciu – a indicat în acest sens efectuarea de exerciţii fizice, conform noilor recomandări publicate în Journal of the American Medical Association (JAMA). Exerciţiile ar trebui sa includă sesiuni “individuale supravegheate şi clase de grup, precum şi terapie fizică”, se precizează în recomandări.

Conform celor mai recente date, aproape 29% dintre americanii de 65 de ani şi peste această vârstă au declarat în 2014 că au suferit căderi. Aproape 38% dintre aceştia au necesitat un tratament medical sau au fost nevoiţi să-şi limiteze activitatea timp de cel puţin o zi în urma acestor evenimente, potrivit informaţiilor publicate în JAMA.

În anul 2015, aproximativ 33.000 de persoane au decedat în Statele Unite în urma căderilor.

De asemenea, exerciţiile fizice contribuie la diminuarea riscului de boli cardiace, accident vascular cerebral, diabet de tip 2, demenţă şi cancer, potrivit unui editorial care însoţeşte recomandările.

Totuşi, în cazul vârstnicilor “cu risc ridicat de osteoporoză şi a celor cu deficienţă de vitamina D, sau în cazul persoanelor aflate în ambele situaţii, rămâne în continuare rezonabil să se ia în considerare suplimentarea cu vitamina D (…), cu respectarea recomandărilor altor organisme profesionale precum Societatea Americană de Endocrinologie şi Fundaţia Naţională de Osteoporoză”, se precizează în document.

Articole din aceeasi categorie