Eveniment istoric de mare vibraţie patriotică la Urca

Manifestările cultural – istorice şi literare, desfăşurate în anul premergător centenarului Marii Uniri din 1918, vin să completeze aşteptatul Program Naţional rezervat acestui mare eveniment al României, program ce încă se află în…incubatorul decidenţilor guvernamentali!?
Şi dacă doritele semnale de la Bucureşti întârzie, în teritoriu multe administraţii locale omagiază evenimentul ce poartă aura Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. În acest context se înscrie evenimentul petrecut, duminică, la Urca, un sat din Câmpia Transilvană ce se bucură de un viguros confort edilitar, un trecut istoric de mare referinţă şi oameni ce se remarcă printr-un pronunţat civism şi spirit patriotic.
Din iniţiativa inginerului Ioan Roman, primar al comunei Viişoara, care conduce cu multă competenţă, de vreo 20 de ani, destinele acestei prospere unităţi administrativ – teritoriale de lângă Arieş, la comemorarea celor 50 de ani de la decesul preotului, profesorului, jurnalistului, omului politic şi patriotului Ion Bozdog, care a participat la actul unirii, i – a fost dezvelit bustul în faţa bisericii din satul în care s-a născut.
Evenimentul a fost precedat de parastasul săvârşit de preoţii comunei, în prezenţa unui numeros public, dar şi a unor personalităţi din viaţa politică şi administrativă, amintindu-i aici pe Cristian Matei, primarul Turzii, Nicolae Lojigan, primarul Câmpiei Turzii, prefectul judeţului, Ioan Aurel Cherecheş, deputaţii Cornel Itu şi Cristina Burciu, filozoful şi scriitorul Ioan Ciorca, epigramistul Eugen Albu, scriitorul Ion Casimcea, sculptorul Alexandru Păsat, autorul bustului, jurnalişti şi alte personalităţi din domeniul culturii, istoriei şi artei.
Excepţională fiind remarca primarului Ioan Roman, care a subliniat faptul că niciun eveniment, din numeroasele desfăşurate în comună de când conduce această administraţie, nu s-a bucurat de o asemenea prezenţă de mare valoare, salutând cu tot respectul această onorabilă prezenţă.
Despre personalitatea remarcabilă a patriotului Ion Bozdog, care a cunoscut dualismul austro – ungar, a trăit vremurile maghiarizării şi marea bucurie a reîntregirii României, fiind deputat şi prefect de Mureş – Turda, a vorbit Ioan Roman, Ioan Ciorca, autorul volumului: In Memoriam Ioan Bozdog – românul din Urca şi ,, Statul poliţist” Recurs la Istorie, apoi Cristina Burciu şi Cornel Itu. Parlamentarul social – democrat, prezent la mai toate manifestările importante din judeţul nostru, s-a declarat onorat de participarea la cinstirea memoriei profesorului, preotului, omului politic şi patriotului Ion Bozdog, despre a cărui activitate s-au scris mii de pagini cu care se mândresc nu doar Urca, ci întreaga Transilvanie şi ţară, iar centenarul Marii Uniri care va avea loc anul viitor, este un bun prilej pentru noi toţi de a reflecta la întărirea conştiinţei naţionale şi iubirea de neam.
Parlamentarul clujean, l-a felicitat pe dl Ioan Ciorca pentru acest volum dedicat lui Ion Bozdog şi altor personalităţi cu mari contribuţii istorice, depunând o coroană de flori la bustul dezvelit, aceleaşi onorabile gesturi venind din partea primarilor municipiilor Turda, Câmpia Turzii şi a comunei Viişoara, care a iniţiat şi finanţat această lucrare In Memoriam.
Lansarea volumului: In Memoriam Ion Bozdog – românul din Urcaşi ,, Statul poliţist” – Recurs la Istorie, care a fost prezentat în numărul de sâmbătă al ziarului Făclia, a avut loc în sala de spectacole a Căminului cultural din localitate. După ce autorul volumului, domnul Ioan Ciorca, şi-a prezentat motivaţia lucrării de 300 de pagini şi principalele sale capitole, insistând pe similitudinile izbitoare care au fost în acele vremuri şi care sunt şi acum, dezavuând şi entuziasmul globalizării ce ameninţă însăşi identitatea naţională, folosind, aici, o maximă a lui Nicolae Bălcescu: ,, Istoria este cea dintâi carte a unei naţii. Întrânsa ea îşi vede trecutul, prezentul şi viitorul”.
Despre valoarea cărţii au vorbit Claudiu Nemeş, reprezentanta editurii Casa Cărţii de Ştiinţă, scriitorul Valentin Vişinescu, jurnaliştii Sorin Grecu şi Sergiu Visarion Vaida, dr. Anca Daniele Gavriş, prof. Dora Arion, iar epigramistul Eugen Albu, posesor a peste 130 de premii a genului său literar, a făcut publicul să uite de greutăţile zilnice şi să aplaude dulcea – aciditate a epigramelor sale.
Şi cum ospitalitatea românească e manifestă şi la Urca, primarul Ioan Roman, a poftit invitaţii să servească o ,,masă ţărănească”, la o pensiune vânătorească de pe hotarul judeţelor Cluj şi Mureş. Localul găzduieşte o mare expoziţie de trofee cinegetice, iar din meniul ţăranului, care acum îşi adună recolta toamnei, nu a lipsit ţuică din prunele acestui an, palaneţele cu brânză şi varză, pâinea proaspătă făcută de gospodinele satului, slănină şi caş cu ceapă şi ardei iute, iar sarmalele au fost suficient de apetisante pentru vinul vechi şi licoros.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie