Eu şi copacii nu cerem prea multe lucruri de la viaţă

Cântăreaţa americană Joan Baez a acordat recent un interviu jurnaliştilor de la AFP, la Paris, în care a vorbit despre activism, Bob Dylan, cariera, vocea, noul album şi turneul ei de adio. Renumita artistă nu a evitat nici trecutul ei, nici prezentul, dezvăluind că locuieşte în mijlocul unei păduri de stejari şi că ea şi copacii nu cer “prea multe lucruri de la viaţă”.
Vorbind despre “Whistle down the Wind”, primul disc după o pauză de 10 ani, Joan Baez a spus că noul album “a fost realizat rapid”.
”A fost realizat rapid. Cu producătorul meu Steve Earle, eram pe aceeaşi lungime de undă, muzicienii erau eficienţi. Cel mai greu a fost să alegem cântecele, ele trebuiau să reflecte ceea ce sunt eu astăzi, la vârsta de 77 de ani”, a declarat artista americană.
Invitată de jurnalişti să vorbească despre “femeia de astăzi” care este Joan Baez, cântăreaţa a spus că aceasta este “diferită faţă de celelalte care au aceeaşi vârstă” şi că a învăţat “să nu facă nimic” şi “să tacă”.
”Sunt diferită faţă de altele de aceeaşi vârstă. Pictez, am învăţat să nu fac nimic, să tac. Asta necesită disciplină, am dus o viaţă activă pentru foarte mult timp. Iubesc natura, trăiesc de 47 de ani în aceeaşi casă din California în mijlocul unei păduri de stejari. Eu şi copacii nu cerem prea multe lucruri de la viaţă”, a dezvăluit vedeta folk.
Titlul noului ei album face trimitere la un cântec interpretat de Tom Waits. “Imaginaţia lui, umorul lui mă emoţionează, cântecele sale sunt magnifice. Am construit albumul în jurul acestui titlu (care spune că tragedia vieţii umane constă în futilitatea ei, n.r.)”, a mai spus Joan Baez.
De asemenea, cântăreaţa a vorbit şi despre piesa “Last Leaf on the Tree” (“Ultima frunză din copac”), lansată tot de Tom Waits. Întrebată de jurnaliştii francezi dacă este ea însăşi acea “ultimă frunză”, celebra cântăreaţă a răspuns afirmativ: “Da. Suntem patru care am decis să ne oprim: Paul Simon, Neil Diamond, Elton John şi eu! Am întruchipat anii ’60, apoi anii ’70. Niciodată nu vom putea să reproducem acea explozie de talente, acea frenezie politică. Era uşor să găsim teme pentru luptele noastre, de la Vietnam până la drepturile civile… Acum există 50 de războaie precum cel din Vietnam şi există Trump, acel nebun care creează o situaţie inimaginabilă”.
Întruchipând generaţia autorilor de cântece protestare din anii 1960, Joan Baez consideră că aparţine în egală măsură istoriei şi prezentului. “Aparţin ambelor. Nu vreau să neg nimic din trecutul meu, el îmi convine perfect. Însă trebuie să priveşti spre viitor, altfel nu eşti decât o statuie”.
Vedeta americană a vorbit în acelaşi interviu şi despre mişcarea #MeToo.
”Femeile luptă încă din anii 1950 pentru drepturile lor. Iar acum, ele înţeleg cât de mult au fost maltratate. #MeToo este acel moment în care femeile şi-au eliberat în sfârşit cuvintele şi discursurile. Este ceva uriaş”, a spus artista americană.
Jurnaliştii francezi au adus în discuţie şi o frază rostită de Bob Dylan, prin care acesta o lăuda pe Joan Baez: “Vocea ei este precum aceea a sirenelor din insulele greceşti: Ea poate să vă vrăjească, era încântătoare”.
”Probabil era drogat!”, a glumit Joan Baez. “Dar, Dumnezeule…ce frază frumoasă! O apreciez cu atât mai mult, cu cât nu mai am nicio veste de la el de 30 de ani”, a adăugat ea.
Artista a vorbit şi despre povestea ei de iubire cu Bob Dylan, despre care spune că are amintiri frumoase: “Da, aşa este. Există lucruri mai rele în viaţă decât să fii legată de Bob Dylan pentru restul vieţii tale”.
În acelaşi interviu, Joan Baez a explicat şi motivele pentru care nu mai compune cântece, dezvăluind că nu mai are inspiraţie. “În orice caz, există un singur cântec în partea de sus a carierei mele, este vorba despre ‘Diamonds and Rust’ (1975). Acea piesă a venit dintr-o sursă de inspiraţie specială (prin acel single, Joan Baez şi-a anunţat despărţirea de Bob Dylan, n.r.)”.
Joan Baez a vorbit şi despre religia ei: “Sunt credincioasă, iar religia mea este alcătuită din meditaţie budistă şi practici amerindiene”.
Joan Baez va susţine un turneu de adio, intitulat “Fare Thee Well”, în cadrul căruia va susţine show-uri şi în Scandinavia, Marea Britanie, Irlanda şi Germania, începând din luna martie, înainte de a concerta la Bruxelles, pe 21 mai, şi la Festivalul Jazz in Marciac (Franţa), pe 12 august.

Articole din aceeasi categorie