Eşecul reformei PDL?! …

ILIE CĂLIAN

Pentru majoritatea românilor, normal ar fi fost ca preşedintele Traian Băsescu să participe la întrunirea de duminică seara a conducerii centrale şi teritoriale a PDL şi să le mai dea un impuls pentru a pune în practică indicaţiile preţioase pe care le tot dă degeaba în ultima vreme. Pentru cetăţenii României, în schimb, neparticiparea preşedintelui la o întîlnire a unui partid şi neimplicarea sa în deciziile acestuia este normală, constituţională.

Băsescu era aşteptat pentru a determina PDL să ia măsuri hotărîte pentru a îndeplini indicaţiile sale în şase domenii: modificarea Constituţiei, votul uninominal, comasarea alegerilor, reorganizarea teritorial-administrativă, remanierea guvernamentală şi, ultima noutate, înfiinţarea Mişcării Populare. În toate acestea, PDL ezită – atît din cauza poziţiei unora dintre lideri, cît şi din cauza reacţiilor celorlalţi membri ai Coaliţiei de guvernare – UDMR şi UNPR (ba chiar şi a parlamentarilor minorităţilor naţionale, altele decît cea maghiară).

În privinţa Constituţiei, lucrurile sînt clare: comisia parlamentară, condusă de clujeanul Daniel Buda, nu s-a ostenit, pe timpul verii, să se întîlnească pentru a lucra cît de cît. Abia în ultimile zile ale lunii trecute s-a “mişcat”, depunînd proiectul la cele două Camere, dar fără tragere de inimă, pentru că pînă şi specialista în trişare la numărătoarea voturilor, Roberta Anastase, a admis că, în actuala componenţă a Parlamentului, nu sînt şanse să fie adoptat proiectul (oricît ar forţa ea aritmetica votului).

Votul uninominal pur – adică primul plasat pe listă să fie ales – întîmpină rezistenţă şi din interiorul PDL, şi dinafară: UDMR doreşte un vot uninominal mixt, cu vot direct şi vot pe listă, astfel încît să nu se “irosească” niciun vot pentru o formaţiune politică.

Comasarea alegerilor – localele să fie întîrziate pînă în noiembrie, simultan cu parlamentarele – a fost, în principiu, acceptată de partenerii de Coaliţie ai PDL -desigur, în limitele actualei Constituţii. Altfel, atît UDMR, cît şi deputaţii minorităţilor avînd griji în legătură cu reducerea numărului de parlamentari, care le-ar reduce accesul în Parlament. Pe de altă parte, incertitudinile în legătură cu sistemul de vot, generate de poziţia UDMR, au făcut să treneze luarea unei decizii. Pînă una-alta, PDL se gîndeşte să redeseneze colegiile parlamentare, în aşa fel încît să spulbere acele colegii în care Opoziţia are şansele cele mai mari. Rămîne de văzut dacă şi UDMR va fi mulţumită cu noua hartă – dar şi UNPR, care a început să obţină succese în racolarea de primari şi candidaţi.

Dacă aici opţiunile s-au împotmolit, era firesc să nu se facă nimic nici în privinţa reorganizării administrativ-teritoriale, deoarece, chiar şi fără schimbarea Constituţiei privind denumirea de judeţe, comasarea actualelor judeţe în opt sau douăsprezece superjudeţe pune în discuţie întregul eşafodaj al viitoarelor alegeri. Băsescu afirma că amînarea alegerilor locale pînă în noiembrie 2012 n-ar avea niciun rost dacă nu s-ar face şi reorganizarea teritorial-administrativă. Or, rezistenţa liderilor din teritoriu – şi ai PDL, şi ai UDMR, dar şi ai altor partide – faţă de perspectiva pierderii unor posturi de putere economică, politică şi socială era de aşteptat. Pe de altă parte, reorganizarea administrativă după viitoarele alegeri este şi mai puţin credibilă: care nou preşedinte de consiliu judeţean şi prefect şi-ar dori să-şi piardă prospătul post?!

În fine, înfiinţarea Mişcarii Populare – în jurul PDL, alături de el, deasupra lui, dacă nu chiar în locul lui – nu pare să fie fost visul de aur al liderilor PDL. E adevărat, aceasta e dorinţa fierbinte a lui Zeus, care a zorit-o pe fiica sa Ioana să facă primul pas. Pentru liderii PDL întrebarea e simplă: nu cumva, odată înfiinţată această “mişcare”, liderii acesteia i-ar putea alunga de la festinul guvernării pe cei “vechi”, din PDL? Cică, la presiunea lui Traian Băsescu, prin preşedintele partidului, Emil Boc, problema ar urma să fie rezolvată pînă la sfîrşitul lunii noiembrie. Vom vedea …

Totuşi, de ce nu a participat Băsescu la întîlnirea de duminică seara cu liderii PDL şi din judeţe? Evident, nu de teama că încalcă prevederile Constituţiei. Vor fi fost mai multe motive. Dar unul dintre ele pare a fi refuzul unei confruntări directe cu UDMR, căreia n-ar putea să-i explice situaţia în care a ajuns Uniunea, din cauza noului partid al lui Tökes, cel pe care Băsescu l-a tot încurajat în ultimii ani.

Cît despre remanierea guvernamentală, la care se gîndeau mulţi lideri de partid şi cetăţeni – nicio nădejde! Cu cîteva zile în urmă, “dragă Stolo” ne-a explicat cum că e prea tîrziu pentru o remaniere guvernamentală, întrucît ea n-ar mai putea schimba imaginea PDL pînă la alegeri. Nu ştiu dacă se va face sau nu remanierea, dar e cert un lucru: pentru PDL important este nu ca guvernul său să lucreze spre binele ţării, ci să-şi facă imagine electorală. Probabil din acest motiv nici Băsescu n-a mai insistat.

Articole din aceeasi categorie