Episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu a spălat, în Joia Mare, picioarele a 12 preoţi şi seminarişti

Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, a spălat, joi, picioarele a 12 preoţi şi seminarişti, pentru a aminti astfel enoriaşilor de tema spălării picioarelor ucenicilor de către Isus şi de semnificaţia smereniei care o are acest gest. La finalul slujbei de vecernie, episcopul, purtând în braţe un lighean şi un ulcior cu apă, a trecut prin faţa tuturor celor 12 bărbaţi aleşi pentru a-i întruchipa pe ucenicii lui Isus şi le-a udat, apoi le-a şters picioarele cu un prosop, după care le-a sărutat pe fiecare, informează AGERPRES.

Vorbind despre semnificaţiei zilei de joi din Săptămâna Patimilor, episcopul greco-catolic a menţionat că din imnografia ce se cântă în timpul slujbei se pot desprinde patru teme la care Biserica ne invită să medităm. „Cea dintâi este momentul Cinei de Taină, ne amintim cum Isus, împreună cu apostolii, în încăperea cea de sus, au petrecut un moment de frângere a pâinii şi împărtăşire a potirului. În mod simbolic, Cina de Taină, pentru noi, este şi momentul în care sunt întemeiate două sfinte taine, taina preoţiei şi taina Euharistiei. Sunt tainele care susţin în viaţă Biserica. Fără preoţie nu se poate celebra Sfânta Liturghie, fără Euharistie nu există preoţie, pentru că preoţia se acordă în cadrul Sfintei Liturghii”, a explicat episcopul.

Cea de-a doua temă pe care o abordează Joia Mare este tema spălării picioarelor de către Isus, un gest al slujirii. „Pentru a spune că misiunea apostolilor trebuie să fie în continuare o misiune de slujire, nu de stăpânire, aşa cum fac dominatorii, stăpânitorii lumii acesteia, ci prin excelenţă o misiune de slujire. Este ceea ce Mântuitorul însuşi ne spune, căci Fiul Omului nu a venit ca să fie slujit, ci ca să slujească şi să îşi dea viaţa în răscumpărare pentru cei mulţi”, a precizat Florentin Crihălmeanu.

Celelalte două teme la care s-a mai referit acesta sunt cea a rugăciunii din Grădina Ghetsimani şi a trădării lui Iuda.

Episcopul i-a îndemnat pe credincioşi să petreacă în meditaţie următoarele zile până la Înviere şi să se gândească la lucrurile cu adevărat importante pentru omenire. „Suntem invitaţi, meditând la aceste teme, să îi mulţumim lui Dumnezeu pentru sfintele sacramente care ne ţin în viaţă spirituală, în acelaşi timp să ne aducem aminte că el a spălat nu numai picioarele apostolilor, dar şi păcatele noastre, pe Cruce, şi să ne ferim să de vânzarea lui Iuda, să nu ne îndreptăm privirea spre alte elemente ispititoare ale acestei lumi, cum sunt banul, puterea, averea, plăcerea. Să rămânem în continuare în reculegere în această Săptămână Mare”, a mai spus episcopul greco-catolic.

Articole din aceeasi categorie