Episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore de Blaj, PS Claudiu: Deshumarea osemintelor lui Atanasie Anghel, un moment important pentru ţara noastră

Episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore de Blaj, PS Claudiu, a declarat, miercuri, că deshumarea osemintelor episcopului Atanasie Anghel, pentru a fi depuse în Catedrala “Sfânta Treime” din Blaj, reprezintă “un moment extrem de important pentru ţara noastră”.

PS Claudiu a afirmat, cu prilejul deshumării osemintelor primului episcop greco-catolic, Atanasie Anghel, la aproape trei secole de la înhumarea acestora în curtea Bisericii “Sfînta Treime” din Alba Iulia, că “nu avem de ce să ne înfricoşăm de Atanasie-Angheltrecutul nostru, de istoria noastră”, fiindcă “nu descoperim un trecut împotriva cuiva, ci pentru noi şi pentru toţi ceilalţi”.

“Nu avem dreptul să ţinem acoperită, ascunsă o parte esenţială a istoriei noastre de români. Şi de aceea, mă gîndesc că este un eveniment important pentru toţi. În felul acesta, cred, vom deveni oameni liberi cu adevărat. Nu ascunzînd istoria, ci punînd-o în lumină. În acest fel, mormintele noastre, mormintele din sufletele noastre vor fi, la fel ca acest mormînt, aduse la lumina zilei. Nu avem de ce să ne înfricoşăm de trecutul nostru, de istoria noastră. Nu descoperim un trecut împotriva cuiva, ci pentru noi şi pentru toţi ceilalţi”, a declarat episcopul Curiei Arhiepiscopale Majore de Blaj.

PS Claudiu a opinat că e important pentru fiecare dintre noi să conştientizăm că avem o istorie care nu merită lăsată în pămînt. “E important să ne cunoaştem unii pe alţii şi să ştim ce s-a întîmplat, pentru a trăi bine prezentul şi a ne pregăti bine pentru viitor”, a spus înaltul ierarh greco-catolic.

Osemintele lui Atanasie Anghel vor fi duse, într-o primă etapă, la Institutul de Medicină Legală Cluj Napoca, urmînd să fie ransferate şi depuse în incinta Catedralei Mitropolitane din Blaj. În seara de 15 octombrie, va avea loc o ceremonie religioasă, în prezenţa Arhiepiscopului Major Lucian şi a tuturor episcopilor greco-catolici.

După 23 de ani de procese, în primăvara acestui an, Biserica “Sfînta Treime” a Parohiei Maieri II Alba Iulia, în curtea căreia se afla mormîntul episcopului, a rămas în continuare în proprietatea Bisericii Ortodoxe Române. La solicitarea Bisericii Greco-Catolice, s-a convenit ca osemintele primului episcop greco-catolic să fie deshumate şi duse la Blaj.

Deshumarea a avut loc pe cale arheologică, investigaţiile fiind realizate de către o echipă specializată de arheologi, coordonată de către Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca.

Cu acest prilej, miercuri, a avut loc o slujbă religioasă oficiată de mai mulţi ierarhi şi preoţi greco-catolici, ceremonie la care au asistat şi preoţi ortodocşi.

Articole din aceeasi categorie