Episcop, arestat în cadrul unei anchete privind Banca Vaticanului

Corriere della Sera

Un episcop, un funcţionar al serviciilor secrete italiene şi un intermediar financiar (broker) au fost arestaţi dimineaţă în capitala Italiei, în cadrul unei anchete deschise de Parchetul de la Roma asupra activităţilor Băncii Vaticanului, Institutul pentru Operele Religioase (IOR).

Episcopul arestat de forţele de ordine este monseniorul Nunzio Scarano, episcop din Salerno, localitate din sudul Italiei.

Cele trei persoane au fost arestate sub acuzaţia de fraudă şi corupţie, precizează publicaţia amintită, care adaugă că acestea au fost reţinute de poliţia italiană, în colaborare cu Garda financiară, la cererea judecătoarei Barbara Callari, de la Parchetul din Roma.

Acest episod, care marchează o nouă etapă în cadrul raporturilor dintre statul italian şi Vatican, survine la numai două zile după decizia papei Francisc de a numi o Comisie Pontificală Raportoare, formată din cinci cardinali, pentru a culege informaţii asupra activităţii Băncii Vaticanului (IOR), comisie prezidată de cardinalul Renato Farina. Această comisie a primit sarcina de a întocmi un raport care îi va fi prezentat papei Francisc, care, la sfîrşitul lunii aprilie declarase că “IOR este necesară, dar numai pînă la un anumit punct, deoarece Biserica nu este o organizaţie birocratică”.

Banca Vaticanului, numită în Italia “Banca lui Dumnezeu”, s-a aflat în ultimii 30 de ani în centrul a numeroase anchete deschise de justiţia italiană asupra operaţiunilor sale financiare, considerate prea puţin transparente.

Banca Vaticanului are nevoie de reforme, mai ales după ce, anul trecut, autorităţile europene pentru combaterea spălării banilor au descoperit că IOR nu a reuşit să respecte standardele privind lupta împotriva infracţiunilor financiare. În 2009, Banca Vaticanului a fost acuzată de spălare de bani, iar în 2010 procurorii italieni susţineau că IOR a încălcat în mod deliberat legea italiană în privinţa evaziunii fiscale, “cu scopul de a ascunde proprietatea, destinaţia şi originea capitalului”.

Una dintre ultimele decizii luate de Benedict al XVI-lea, înainte de a renunţa la pontificat, în luna februarie 2013, a fost numirea unui aristocrat german, Ernst von Freyberg, în funcţia de preşedinte al Băncii Vaticanului.

Articole din aceeasi categorie