Epidemie de rujeolă la graniţa dintre judeţele Cluj şi Bistriţa-Năsăud

Peste 200 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în primele opt luni ale acestui an la graniţa dintre judeţele Cluj şi Bistriţa-Năsăud. Potrivit Ministerului Sănătăţii, la nivel naţional numărul de cazuri de rujeolă înregistrate în această perioadă este de 675, zonele cele mai afectate fiind Transilvania şi Banat. Astfel, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Bistriţa-Năsăud s-au înregistrat 219 cazuri, în judeţul Mureş-145 cazuri, judeţul Arad-113 cazuri (din care 2 decese la copii cu vârsta sub 1 an), judeţul Timiş-71 cazuri (din care 1 deces la copil cu vârsta sub 1 an), judeţul Braşov-33 cazuri, judeţul Sălaj-7 cazuri, judeţul Hunedoara 14 cazuri, judeţul Alba 3 cazuri, judeţul Bihor-1 caz şi în Sibiu trei cazuri.

Specialiştii în sănătate publică ţin să precizeze că vaccinarea reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire şi recomandă tuturor părinţilor să solicite medicilor de familie vaccinarea copiilor pentru a asigura păstrarea stării de sănătate a acestora.

Ministerul Sănătăţii face apel la personalul medical din teritoriu implicat în procesul de vaccinare al copiilor şi la mediatorii sanitari de a intensifica acţiunile de vaccinare şi de recuperare a copiilor nevaccinaţi. De asemenea, MS solicită părinţilor să nu refuze vaccinarea şi să se prezinte cu copiii la vaccinare.

Rujeola este o boală infecţioasă extrem de contagioasă caracterizată prin febră mare, tuse, secreţii nazale şi oculare şi erupţie cutanată. Solicităm ca la primele simptome, părinţii să se prezinte de urgenţă la medic cu copilul pentru izolarea acestuia şi prescrierea tratamentului adecvat bolii şi prevenirea complicaţiilor acesteia, printre care diareea (gravă mai ales în cazul sugarilor), otita medie, penumonia, encefalita şi decesul.

C.P.

Articole din aceeasi categorie