Emil Boc: Decizia privind proiectul minier de la Roşia Montană trebuie fundamentată pe documente, nu pe poveşti

Premierul Emil Boc a declarat vineri la Alba Iulia că decizia privind proiectul minier de la Roşia Montană trebuie tranşată într-o formă sau alta, reiterînd, de asemenea, că acesta are „două probleme, una de mediu şi una cu privire la ce înseamnă beneficiile statului”.

Emil Boc a adăugat că decizia va fi luată atunci cînd „toată documentaţia şi toate materialele necesare sînt pregătite, pentru că decizia trebuie să fie fundamentată pe documente, nu pe poveşti”.

Luna trecută, premierul Boc a afirmat că ponderea beneficiilor care i-ar reveni statului român din proiectul minier de la Roşia Montană ar trebui revăzută în favoarea României.

„Nu sînt un fan al acestui proiect, din mai multe motive. Printre motivele invocate este şi acela că, după părerea mea, beneficiul statului nu este încă suficient în cadrul proiectului pe care statul român îl are negociat în momentul de faţă cu întreprinzătorii şi, cu siguranţă, aici ar trebui revăzut, după cum aştept şi alte concluzii pe ceea ce înseamnă componenta de mediu şi mă voi pronunţa după ce voi avea toate aceste date”, a declarat, pe 19 august, şeful Guvernului.

Cîteva zile mai tîrziu, primul-ministru a reiterat că proiectul minier de la Roşia Montană are cel puţin două „mari probleme”, privind mediul şi beneficiile economice reduse ale statului român.

„Punctul meu de vedere personal rămîne acelaşi: nu am fost şi nu sînt un fan al acestui proiect, dar, ca lider al Guvernului, aştept poziţia oficială a specialiştilor. Eu cred că acest proiect are cel puţin două mari probleme în acest moment: una de mediu, şi aştept soluţia specialiştilor, şi una economică, pentru ce înseamnă beneficiile României în acest contract”, a spus, pe 26 august, Emil Boc.

Compania Gabriel Resources a investit pînă în prezent în proiectul Roşia Montană peste 400 de milioane de dolari în condiţiile în care nu a demarat încă exploatarea propriu-zisă a zăcămîntului auroargintifer, estimat la aproximativ 320 de tone de aur şi peste 1.600 de tone de argint.

Emil Boc a participat vineri după-amiază la Alba Iulia la o întîlnire de lucru cu prefecţii din ţară, înaintea reuniunii Asociaţiei Prefecţilor şi Subprefecţilor din România ce se va desfăşura sîmbătă la Traseul celor Trei Fortificaţii.

Articole din aceeasi categorie