Elevii clujeni vor putea fi supravegheaţi de părinţi prin internet

Primarul Sorin Apostu a anunţat ieri că municipalitatea clujeană va implementa în şcolile clujene un sistem prin care părinţii vor avea posibilitatea să verifice pe internet prezenţa la cursuri a copiilor lor. Edilul a explicat că sistemul va fi implementat în toate şcolile din municipiu pînă la 1 ianuarie. ‘’Dorim ca acest sistem de cartele care va fi integrat de Ministerul Educaţiei, prin Inspectoratul Şcolar, să poată fi accesat şi de părinţi. Practic, ei sînt cei mai îndreptăţiţi să vadă prezenţa sau absenţa copiilor. Deci, copilul vine la şcoală, se pontează cu cartela şi părintele poate verifica prin intermediul site-ului primăriei prezenţa copilului la şcoală’’, a precizat Sorin Apostu.

O altă măsură luată de primărie vizează supravegherea video a şcolilor, sistem care este deja funcţional în mai mult de o jumătate dintre unităţile şcolare clujene. De asemenea, patrule de poliţişti, jandarmi şi poliţişti locali vor fi prezente în zona şcolilor la intrarea la cursuri a elevilor, în intervalul orar 7,00-8,15, precum şi la ieşirea acestora de la cursuri.

Şeful Inspectoratului Şcolar Cluj, Anca Hodorogea, a adăugat că sistemul cu cartele va fi implementat în toate şcolile din judeţ pe perioada primului semestru al anului şcolar şi că valoarea medie a unui astfel de sistem este de 1.500 de lei, iar al cartelelor folosite de elevi – 5 lei. “Softul va da ora la care elevul va intra şi va părăsi şcoala şi poate să dea şi orele la care el lipseşte. Cred că această măsură va reduce absenteismul şcolar şi, nu în ultimul rînd, va creşte siguranţa elevilor în şcoli”, a subliniat Anca Hodorogea.

Precizăm că în şcolile din Cluj-Napoca funcţionează deja un sistem menit să descurajeze infracţiunile şi incidentele. Este vorba de “butonul de panică”, introdus în urmă cu doi ani. Butonul de panică există în toate şcolile şi liceele din oraş şi poate fi activat în cazul unui pericol. Semnalul ajunge în 1-2 secunde la dispeceratul central de la Poliţia municipiului, monitorizat 24 de ore din 24, urmînd ca poliţiştii să intervină în cel mai scurt timp posibil, au precizat reprezentanţii autorităţilor.

Comisarul şef Marcel Bonţidean, comandantul Poliţiei municipiului Cluj-Napoca, a explicat că introducerea acestui sistem a dus la o scădere a numărului de infracţiuni din şcolile clujene. Potrivit acestuia, în anul şcolar 2010-2011, au avut loc 40 de infracţiuni în unităţile de învăţămînt clujene, cu 15 mai puţine faţă de anul precedent. “90% dintre infracţiunile comise de elevii clujeni au în vedere furturi de telefoane. Anul trecut, de exemplu, butonul de panică a fost folosit de mai multe ori. A existat un singur caz de altercaţie”, a explicat comisarul-şef Bonţidean.

C.P.

Articole din aceeasi categorie