EduAlert – o soluție de prevenire a abandonului școlar

Observatorul Român de Sănătate (ORS) a anunțat, luni, lansarea EduAlert  (www.edualert.ro), un sistem de avertizare timpurie ce utilizează inteligența artificială pentru a identifica și preveni abandonul școlar.

În baza parteneriatului cu Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Ministerul Educației și  Cercetării, EduAlert va fi pilotat în cinci instituții educaționale din Cluj-Napoca, și anume: Colegiul Tehnic de Transporturi „Transilvania”, Colegiul Tehnic Energetic, Liceul Tehnologic Nr. 1, Colegiul Tehnic „Raluca Ripan” și Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu”.

Școlile vor avea la dispoziție un catalog școlar digital, în care sunt înregistrate notele,  absențele și observațiile cu privire la comportamentul elevilor. Catalogul școlar este  gratuit și accesibil de pe computer, telefon sau tabletă. Prin intermediul EduAlert,  directorii și diriginții vor fi avertizați imediat ce sunt detectate motive de îngrijorare, iar  părinții vor fi alertați prin SMS și e-mail. Elevii identificați în  situație de risc vor putea beneficia de mentorat și de alte servicii de sprijin, în colaborare cu Asociația Preventis și Fundația Noi Orizonturi.

Codul sursă al platformei EduAlert este disponibil gratuit, open-source (sub licență GNU General Public License v3.0), pentru a fi preluat și adaptat de organizații interesate – precizează ORS.

Aceeași sursă amintește că România are una din cele mai mari rate de abandon școlar din Uniunea Europeană, iar părăsirea timpurie a școlii „nu este doar o provocare a sistemului de educație, ci este o problemă de sănătate publică”: „un elev care părăsește sistemul educațional înseamnă un adult cu riscuri mai mari de îmbolnăvire, o serie de studii arătând că abandonul școlar afectează pe termen lung sănătatea fizică și mintală”.

EduAlert beneficiază de sprijinul Ministerului Educației în cadrul Programului de pregătire a sistemului educațional pentru anul școlar 2020-2021, în contextul  pandemiei de SARS-COV-2.

Proiectul EduAlert este finanțat de Fundația Botnar, iar dezvoltarea software a fost făcută de compania Rodeapps din Cluj-Napoca.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie