După sinuciderea unui deţinut român, un ONG denunţă condiţiile din centrul de detenţie din Nîmes

– Midi Lib –

La trei zile după sinuciderea lui Marius B., un deţinut român încarcerat la centrul de detenţie din Nîmes, membrii organizaţiei Cimade trag un semnal de alarmă cu privire la condiţiile de detenţie din acest centru.

Organizaţia, care îi ajută pe străinii plasaţi la Centrul de detenţie administrativă din Nîmes (CRA), a anunţat că în trei zile îşi va retrage sprijinul pentru acest centru. Membrii Cimade au aflat, “din zvonuri”, de moartea lui Marius, care s-a spînzurat în noaptea de vineri spre sîmbătă, după 15 zile de detenţie. „Marius se afla la centru de 15 zile. El nu înţelegea de ce un cetăţean european trebuie să fie închis. În niciun moment nu am fost informaţi despre deces”, a declarat miercuri pentru sursa citată Catherine Vassaux, una dintre membrele Cimade.

În vîrstă de 45 de ani, Marius B., de etnie romă şi naţionalitate română, era căsătorit şi tată a doi copii. Potrivit organizaţiei Cimade, el venise în Franţa în 2003, după ce îşi vînduse toate bunurile pentru a lucra pe şantiere. „Străinii se află într-o situaţie de neant, sînt consideraţi de prisos”, declară Jean-Paul Nuñez, vizibil şocat. Toate consideraţiile umane sînt lăsate deoparte. Aceste centre de nouă generaţie merită să devină muzee ale ororii. Trebuie închise”, susţine el.

Însă prin retragerea sa în trei zile de la CRA, organizaţia Cimade nu riscă oare să-i penalizeze mai mult pe cei pe care vrea să-i ajute, pe deţinuţi? Deoarece prin aplicarea aşa-numitei legi Besson (emisă la 16 iunie) care înăspreşte condiţiile de apărare a deţinuţilor, judecătorul pentru libertăţi şi detenţie are cinci zile la dispoziţie pentru a-i găsi pe străini (în loc de 48 de ore anterior). Între timp, domneşte neantul administrativ, comentează publicaţia.

„O perioadă, am avut iluzia că avem dreptul să apărăm aceste persoane. Adevărul este însă că ele sînt lipsite de orice drept administrativ şi nu mai avem ce face”, spune Catherine Vassaux. „Nu avem altă soluţie. Administraţia are mînă liberă. Este dreptul nostru să refuzăm banalizarea şi privarea de libertate, lipsa de omenie şi violenţa procedurilor”, este de părere şi Jose Lagorce. Această retragere, înainte de toate politică, a organizaţiei Cimade este prima de acest gen la Nîmes. În ce-l priveşte pe Marius B., parchetul din Nîmes a deschis o anchetă pentru a stabili împrejurările exacte ale morţii sale.

Potrivit Le Figaro, care citează un comunicat dat publicităţii marţi de Cimade, această dramă este „consecinţa directă a violenţei pe care o constituie politicile franceze de detenţie a străinilor” şi a unui “sistem care nu-i consideră pe oameni fiinţe umane”, a apreciat organizaţia. Potrivit Parchetului, este prima dată cînd o asemenea dramă are loc la Nîmes.

Articole din aceeasi categorie