Dupã ce a investit o cãruþã de bani în infrastructurã, Clujul rãmîne cu someri si fantoma „Nokia Village”

Inuguratã cu surle ºi trîmbiþe în 2007, mult-lãudata investiþie a concenului Nokia la Jucu a ajuns, de ieri, o amintire: zvonul care se tot auzea de cîteva luni a fost confirmat oficial ieri de finlandezi, care au anunþat cã închid fabrica de lîngã Cluj-Napoca

 Satul Jucu, pînã prin 2007 o obscurã localitate din apropierea Clujului, are toate ºansele sã redevinã la starea iniþialã, dupã ce, vreme de aproape trei ani a fost aprope un centru industrial, datoritã înfiinþãrii parcului Tetarom III, care a gãzduit, pe gratis, fabrica concenului Nokia. În 2007, aºteptãrile pãrþii române – în speþã firma Tetarom (deþinutã în proporþie de peste 90% de Concenul Judeþean Cluj) – erau extrem de mari: se credea cã sosirea concernului Nokia la Jucu va genera cica 11.000 de locuri de muncã ºi cã încasãrile statului român se vor ridica la circa 100 milioane de euro, din TVA, impozit pe profit ºi impozit pe salarii. Estimarea aparþine lui Marius Nicoarã, pe atunci preºedinte al Consiliului Judeþean Cluj, unul dintre „artizanii” aterizãrii finlandezilor în Cluj. Nicoarã declara pe atunci cã dupã ce fabrica finlandezilor va ajunge sã funcþioneze la capacitate maximã, investiþia pãrþii române va fi recuperatã într-un an. Aºa cã a fost încheiat un contract între Tetarom ºi Nokia, contract care nu a fost dat publicitãþii.

Contractul misterios

Potrivit informaþiilor care au rãzbãtut spre public, „contractul Nokia” implica urmãtoarele obligaþii: finlandezii se angajau sã construiascã pe terenul care li se punea la dispoziþie o fabricã, cu o investiþie de 60 milioane euro, în care urmau sã lucreze 3.500 de persoane în 2009. De asemenea, Nokia avea dreptul sã cumpere terenul, dupã ce realizau 40% din investiþie, ºi sã aducã în zona care îi era destinatã 10 companii cu care sã colaboreze. Pe de altã parte, statul român, prin compania Tetarom, furniza gratuit, adicã cu chirie zero, terenul pentru Nokia ºi realiza reþele de apã, gaz, curent, canalizare ºi cãile de acces. Din ceea ce s-a putut afla, ºi pe atunci chiar am semnala, contractul nu prevedea un angajament al companiei finlandeze privind durata „staþionãrii” în România.

Clujul se „îmbogãþeºte” cu peste 2.000 de ºomeri

Ce a urmat se cunoaºte. Statul român a investit o grãmadã de bani în parcul industrial de la Jucu – din afirmaþiile unor consilieri judeþeni suma s-a ridicat la 15,5 milioane de euro. Finlandezii ºi-au fãcut fabrica, dar alþi învestitori n-au venit, iar la Jucu nu au lucrat nici mãcar 3.500 de oameni, cîþi se estima cã vor fi în 2009. În comunicatul transmis ieri, Nokia estima cã de concedieri vor fi afectaþi 2.200 de angajați. Aceºtia vor mai lucra pînã la sfîrºitul anului ºi apoi vor primi 3 salarii compensatorii. Mici, aºa cum sînt salariile la Nokia. Pe urmã, Dumnezeu cu mila, cãci e greu de crezut cã statul român îi va ajuta cu ceva.

Finlandezii îºi vor muta afacerea pe undeva prin China sau India, iar noi vom rãmîne cu peste 2.000 de ºomeri ºi o fabricã ce aparþine tot concernului Nokia, care, în marea sa generozitate, s-a arãtat dispus sã o închirieze unui alt investitor. Evident, dacã va exista vreo unul.

Viorel DÃDULESCU

Articole din aceeasi categorie