Dumitru Prunariu: Atunci cînd trebuie reduse bugete, din păcate se reduc întîi de la ştiinţă şi tehnologie

Primul şi unicul cosmonaut român, Dumitru Prunariu, a primit miercuri, 26 noiembrie, titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş Bolyai, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Aula Magna. Titlul i-a fost acordat în urma propunerii formulare de reprezentanţii Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Mediului, “pentru implicarea în organizaţii naţionale şi internaţionale, invitat permanent Dumitru-Prunariu-1în cadrul celor mai importante manifestări internaţionale care militează la nivel mondial pentru utilizarea paşnică a spaţiului extraterestru, pentru activitatea ştiinţifică şi managerială în acest domeniu şi pentru că, graţie Domniei Sale, România a devenit mai cunoscută în lume şi parte a unor organisme de decizie în domeniu” – după cum a arătat, în Laudatio, prof. univ. dr. Alexandru Ozunu.

„Gîndind la proverbul latinesc «Per aspera ad astra», «Pe căi anevoioase se ajunge la stele», constatăm că şi idealurile înalte spre care aspiră întotdeauna omul se confundă, din vechime, cu stelele, cu drumul spre astre. (…) Dl prof. dr. ing. Dumitru Prunariu se află între cei aproximativ 550 de oameni din lume care au zburat în spaţiu în calitate de cosmonauţi, statisticile situîndu-l pe poziţia 103. Dl Dumitru Prunariu este singurul român care ştie în mod concret şi direct că numai pe căi aspre se ajunge la astre” – a spus rectorul UBB, acad. prof. univ. dr. Ioan Aurel Pop. De asemeni, a arătat acesta, dl Dumitru Prunariu „s-a Ioan-Aurel-Popprezentat mereu în lume cu discreţie şi bunăvoinţă, ştiind să fie excelent în variate ipostaze, de la aceea de investigator pe tărîmul ştiinţei, pînă la aceea de dascăl – şi înainte şi după 1989 -, şi de la aceea de popularizator al tainelor universului, pînă la aceea de ambasador, şef de misiune al României peste hotare”.

„La o universitate atît de prestigioasă, cu o istorie atît de bogată, care a generat atît de multe personalităţi în întreaga lume, titlul de Doctor Honoris Causa este o onoare deosebită” – a declarat presei, la finalul ceremoniei, Dumitru Prunariu.

Întrebat de jurnalişti cînd vom mai avea un român în spaţiu, Dumitru Prunariu a declarat că, acum, e greu de spus. Ionel-Haiduc„Beneficiem, deocamdată, de privilegiul de a fi membri plini ai Agenţiei Spaţiale Europene. În cadrul acesteia, putem participa la următoarele faze de selecţie pentru astronauţi europeni. Cînd vor fi acestea, deocamdată nu este stabilit. Ultima selecţie s-a încheiat în 2009, cînd din 8400 de candidaţi au fost aleşi şase. Trei au zburat pînă acum în spaţiul cosmic” – a declarat Prunariu.

În ce priveşte posibilitatea înlocuirii complete a cosmonauţilor umani cu misiuni robotice, Dumitru Prunariu a declarat că aceasta este exclusă. „Misiunile robotice sînt de o mare importanţă pentru explorare iniţială, pentru că roboţii pot fi supuşi unor solicitări mai mari decît oamenii. În schimb, roboţii nu au ingeniozitate. Roboţii nu au flexibilitate, aşa cum au oamenii. Roboţii nu pot, în final, gîndi, ei Dumitru-Prunariu-3sînt programaţi să facă anumite lucruri fixe. Deci, acolo unde este nevoie de a duce mai departe rezultatele iniţiale obţinute de roboţi, este neapărat nevoie de oameni” – a declarat Dumitru Prunariu.

Cosmonautul român s-a referit şi la subfinanţarea ştiinţei şi tehnologiei. „Atunci cînd trebuie reduse bugete, din păcate se reduc întîi de la ştiinţă şi tehnologie, pentru că din punct de vedere politic acestea nu au un rezultat imediat. Este o înţelegere eronată a rolului ştiinţei şi tehnologiei, chiar al ştiinţelor spaţiale, care pot să ducă la un progres considerabil, dar trebuie susţinute o perioadă de timp pentru a se vedea rezultatele de excepţie pe care le pot aduce” – a mai declarat Dumitru Prunariu.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie