Duminică frumoasă prin Târgul Fechetăului

Așa cum era de așteptat, săptămâna trecută toate drumurile au dus spre Negreni, unde s-a desfășurat o nouă ediție a cunoscutului târg ce are o vechime de sute de ani și o dimensiune comercială de mari proporții.

Despre istoria acestui secular iarmaroc transilvănean am vorbit, adesea, în reportajele noastre din anii trecuți, subliniind că, la interferența munţilor Vlădesei, Plopișului și Meseșului, încă din evul mediu moții coborau cu lemn brut și prelucrat pentru a-l valorifica în schimbul diferitelor produse necesare vieții pe înălțimile montane.

Duminica acestui mijloc de octombrie a fost una dintre cele mai frumoase din ultimii ani, nu doar prin generozitatea soarelui, ci mai ales prin peisagistica arealului silvic, din ai cărui copaci seculari, culorile anotimpului ce ne inundă ochii și sufletul, se revarsă, pictural, și în cristalinele ape ale Crișului Repede, ce curge și el liniștit, și uneori tulburător, precum istoria țării și a acestor locuri.

Ca și în anii precedenți, și în această ediție oferta de produse a fost diversă şi mare, indiferent dacă vorbim de  îmbrăcăminte, încălțăminte, textile, blănuri, covoare, sticlă, porțelanuri, feronerie, electrice, electronice, articole de menaj, produse apicole, de uz agricol, chimicale sau antichități, ca să nu mai amintim de sectorul de alimentație publică, care a fost bine rânduit.

De fapt, se găsesc acolo vrute și nevrute, doar portofelul și cardurile să fie bine alimentate, și de ce nu?, să fii un bun negociator al prețurilor care nu par a fi… bătute în cuie

Câte tarabe au fost, firesc că nu le-am putut număra, iar să treci pe la toate îți trebuie o zi întreagă, deoarece ele sunt înșiruite pe vreo 22 de alei croite pe mai bine de 20 de hectare de teren proprietatea Primăriei și Composesoratului Negreni, care gestionează fiecare o „porţiune” a evenimentului.

Şi în acest an aglomerația a fost sufocantă, însă organizarea și igiena au fost mult mai bune, chiar dacă au existat zeci de tone de marfă ce au acoperit un mare spațiu al târgului, la care amatori de antichități din numeroase țări vin să-și vândă sau să-și completeze colecțiile cu diferite obiecte și lucrări de artă expuse de o parte și alta a Crișului.

Insistând puțin pe zona second-hand îmbrăcăminte și încălțăminte, bihoreanca Viorica O. ne-a mărturisit că vine de 20 de ani la Fechetău, unde vinde haine purtate de germani și austrieci, la preț unic de 10 lei bucata. A avut șapte standuri, dar vânzările au fost mai mici comparativ cu anii trecuți, semn că sărăcia se află în regres pe la noi.

Gălățeanul Călin Vasile, care merge de 10 ani la târg, apreciază eforturile administrației locale privind modernizărea manifestării, însă a fost nemulțumit că produsele pecare le-a oferit nu prea au avut trecere. CU toate acestea soţia lui ne-a asigurat că și anul viitor îi vom găsi la Negreni.

Hălăduind printre miile de produse și târgoveți, m-am întâlnit cu doi membri ai staff–ului de organizare, consilierul local Vălean Criste și funcționarul public Florin Bolba, de la care am aflat că Dorin Manea, primarul comunei Negreni s-a întors recent din vizita făcută împreună cu mai mulți primari la Bruxelles, unde comuna a obținut fonduri pentru dezvoltare.

Prin amabilitatea dânșilor, am putut afla că și în acest an s-au făcut câteva investiții din bugetul local pentru modernizarea și sectorizarea târgului, iar spațiul gestionat de Primărie a fost redimensionat prin investițiile făcute și cele ce continuă să se facă aici şi în anul viitor.

Lângă sediul noii Primării, care îşi așteaptă încă finisarea și dotările, a fost construit un Centru de Informare Turistică, Grădinița cu program prelungit a fost dotată cu tot ce este necesar și dată în folosință la începutul acestui an școlar, și tot în acest perimetru de interes civic a fost turnată fundația Dispensarului uman, care va dispune de cabinete pentru medicina de familie, stomatologie și locuințe pentru medici. În zonă a fost construită o sală de sport și un teren multifuncțional cu gazon sintetic, care este dotat cu nocturnă.De asemenea, în partea sud – estică a târgului demarează proiectul de alimentare cu apă, atât a târgului cât și a localității Negreni, proiect finanțat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Dacă mai adăugăm și că peste Crișul Repede vor fi construite încă patru poduri cu structură din beton și că GAL „Poarta Transilvaniei”, cu sediul la Negreni, implementează un proiect ce vizează relizarea unui cămin destinat îngrijirii persoanelor vârstnice nevoiașe, avem imaginea investițiilor prioritare din această zonă.

Una peste alta a fost o duminică frumoasă, dar obositoare, în special datorită circulației aglomerate, la care a contribuit din plin gravul accident produs la Piatra Craiului, unde s-a intervenit cu elicopterul SMURD.Am mai putea adăuga și lipsa de inspirație a polițiștilor ce au dirijat circulația, care au dat prioritate celor ieșiți din târg și din curțile oamenilor, întorcând prea des spatele celor care veneau sau plecau spre țările îndepărtate ale bătrânului nostru continent.

Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie