Dulcele festival al Sâncraiului

Frumoasă localitate, frumoși oameni în această margine de Apuseni, unde turismul pare a fi înscris într-o adevărată competiție europeană nedeclarată.
Când ţi se dă de înțeles că numărul pensiunilor autorizate gravitează în jurul cifrei de 50, și nici una nu-și declară falimentul, poți concluziona, fără teama de a greși, că valorificarea tradițiilor moștenite și punerea în circuitul turistic rural și montan a bogatului perimetru geografic de o rară frumusețe în care-și dezvoltă vigurozitatea Sâncraiul, nu se poate face decât de oameni gospodari și cu reale abilități manageriale în aceste servicii.
Cu aproape 20 de ani în urmă, tânărul inginer, Poka Andrei – Gheorghe, și-a asumat greaua responsabilitate de a conduce destinele acestei pretențioase comune din proximitatea Huedinului, care nu avea apă, canalizare, drumuri asfaltate, cursuri de ape taluzate, internet, televiziune prin cablu, iar instituțiile publice ale comunității veneau cu dotările și inventarul moștenit de la regimul defunct.
Cei care-i ascultau angajamentul proaspătului primar, care între timp a terminat și studiile juridice pentru a înțelege și aplica în cunoștință de cauză legile administrației, de a face din Sâncraiu o localitate europeană, credeau că sunt doar lozinci…electorale.
În 2018, an al sărbătoririi centenarului, Sâncraiul are tot ce-i trebuie. Drumuri modernizate, apă curentă și canalizare, spații pentru învățământ și cazare noi și altele reabilitate și dotate cu utilități și logistică modernă, inclusiv statutul mult dorit de sat continental prin care trec, anual, mii de turiști ce se bucură de ospitalitatea, aproape proverbială, a maghiarilor și românilor ce trăiesc în deplină prietenie și armonie aici.
Frumusețea Sâncraiului are și un iz reconfortant. Această dimensiune am redescoperit – o chiar în weekendul trecut, când s-a desfășurat aici o nouă ediție a dulcelui festival al măceșelor.
Ce muncă migăloasă și câte înțepături primești pentru a culege din arealul premontan un coș de măceșe pline de vitamine și semințe.
Din aceste mici fructe de culoarea jarului, mâini pricepute scot sucuri și gemuri ce au și valoare terapeutică.
Și în această ediție, Festivalul măceșelor a pregătit localitatea pentru o mare sărbătoare, fără improvizații și … scârțâituri, dat fiind faptul că au sosit oaspeți nu doar din județ și țară, ci și din străinătate.
Aleile pietonale din parcul Sfântul Ștefan au devenit ateliere – școală pentru sutele de vizitatori dornici să vadă cum se produc aceste delicioase dulcețuri, notând și urmărind întregul proces de la spălatul, măcinatul, fiertul și strecuratul acestei dulceți de mare valoare în alimentarea omului.
Numeroasele standuri, împodobite cu cele mai valoroase cusături artizanale, au fost aprovizionate cu diverse sortimente de siropuri , dulcețuri din diferite fructe de pădure și livezi,aperitive, prăjituri, cozonaci, cafele, mâncăruri la ceaun și sarmale care au satisfăcut cele mai pretențioase gusturi.
După ce a fost dat startul la concursul de pregătit gemuri, formația de dansuri populare a comunei și majoretele sosite din Szeghakom – Ungaria, au defilat pe principala arteră a localității, iar primarul Poka Andrei – Gheorghe, a transmis salutul de bun venit la acest festival al măceșelor ce a devenit un adevărat brand al localității Sâncraiu.
Revenind la aleile frumosului parc, trebuie adăugat faptul că ele au fost sufocate de camerele de luat vederi, unele ale unor posturi de televiziune străine, care și-au … încărcat memoria nu doar cu mișcările abile ale gospodinelor ce pregăteau gemurile, echipate în costume populare de o fermecătoare frumusețe, ci și cu alte imagini.
Bunăoară, Târgul meșterilor populari desfășurat în apropierea parcului de agrement au prezentat îndeletniciri pentru sculptură în lemn, lucrături cu pănușă, cusături populare, mobilier pictat, mărgelărit, împletituri de nuiele și târg de carte.
Din aceste bogate standuri s-au putut cumpăra obiecte artizanale de diferite dimensiuni și forme, suveniruri și chiar jucării pentru cei mici.
Tot în această zonă s-au consumat trei ore de echitație, sub îndrumarea familiei Istvan și Beata Bethlendi, iar plimbările prin sat cu căruța cu cai i-a provocat și pe cei mici și pe cei mari. Decorul numeroaselor corturi expoziționale a fost potențat de frumoasele veșminte tradiționale îmbrăcate de formația artistică de dansuri populare ,,Felszeg Gongye’’ – Sâncraiu, care a prezentat un plăcut program alături de majoretele din Szeghalom și formația Brass on the road din Csongrad, ambele din Ungaria.
Festivalul a avut și un program auxiliar pentru vizitarea unor case tradiționale ca arhitectură și dotări, vizitarea camerei memoriale Ady Endre și a bisericii reformate.
Seara, la Căminul cultural, a avut loc balul măceșelor cu Dj Csongi, unde tinerii au concluzionat că…dulcele festival al Sâncraiului, nu le oferă doar dulceața fructelor de rug, ci și momente agreabile de prietenie, distracție și socializare.
Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie