Drumul Romantic al Germaniei

Drumul Romantic, adică Romantische Straße, începe pe râul Main, rulează de la Franconia de vest către Bavarian Swabia, pe o bucată de teritoriu bavarez superior, la marginea Alpilor în Ostallgaeu, înapoi în regiunea administrativă Swabia. Drumul se întinde pe circa 4oo km, de la Würzburg la Füssen.

Este o şosea cu multe locuri romantice, înfiinţată în 1950, cu scopul de a face Germania din nou atractivă, ca destinaţie de vacanţă, după cel de al doilea război mondial. Primii turişti au fost soldaţii americani şi familiile lor, care au încercat să obţină o vacanţă relaxantă astfel, aici. Punctele de referinţă zonale sunt: Würzburg, Nördlingen, Augsburg, iar destinaţiile speciale, pot fi considerate: poale Alpilor dintre Landsberg am Lech şi Füssen. Atracţiile turistice, negreşit includ : Würzburg, Rothenburg, Augsburg, Biserica Wies şi Castel Neuschwanstein. Despre Nördlingen, Augsburg, Biserica Wies şi Castel Neuschwanstein, am făcut prezentări deja, în cadrul unor Note anterioare de călătorie, astfel că voi continua în cele ce urmează, sa vă prezint acuma, oraşele: Würzburg, Rothenburg şi Füssen, din această minunată zonă turistică a Germaniei.

Würzburg, reprezintă limita nordică al traseului şi este un nod rutier şi feroviar, aici întâlnindu-se axele de transport nord-sud şi est-vest din Germania, fiind capitala regiunii Unterfranken din landul Bavaria. Este un oraş viticol şi i se mai spune şi “Oraşul cu 100 de biserici”. Celebrele vinuri produse în această regiune, se păstrează în sticle cu o formă specifică, numite Bocksbeutel.

Oraşul este unul vechi, în care, de-a lungul timpului, a domnit Biserica Catolică şi arhiepiscopii ei. Würzburg apare prima oară atestat documentar în 704, pe locul unei foste fortificaţii celte din sec X î.Chr. Nu vom uita nici că el a fost distrus în proporţie de 90%, în martie 1945. Este considerat azi, deja, un oraş în stil baroc, cu fler mediteranean şi jovialitate franconă. Plin de minunăţii arhitecturale, Würzburg este şi un centru universitar, fiind locul în care Wilhelm Conrad Rontgen a descoperit Razele X, devenind astfel primul laureat al Premiului Nobel pentru Fizică şi unde Werner Heisenberg, născut aici, devine şi el laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, pentru crearea mecanicii cuantice, dar 31 ani mai târziu. Totodată, este oraşul unde poate fi admirată cea ai mare frescă din lume, în interiorul Palatului Residenz. Domul din Würzburg este o catedrală romanică a cărei construcţie a început în anul 1040, fiind considerată, după mărime, a patra bazilică romanică din Germania. Capela familiei Schönborn din acest dom a fost creată de marele arhitect german Balthasar Neumann. Rezidenţa din Würzburg este un ansamblu baroc, construit între 1719-1746 şi a fost înscrisă, în anul 1981, pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Alte Mainbrücke, adică vechiul pod peste Main, este o capodoperă arhitecturală, care a fost construită între 1473–1543, pentru a înlocui fostul pod romanic, ce data din 1133. Pe dealul din spate, de cealaltă parte a râului Main deci, se poate vedea fortăreaţa Marienberg, renovată de mai multe ori în decursul istoriei. Aici se află cea mai mare colecţie a renumitului sculptor în lemn şi piatră, Tilman Riemenschneide. În timpul prinţului Johann Philipp von Schönborn (1642–1673) şi a urmaşilor săi, fortăreaţa a fost întărită din punct de vedere strategic cu bastioane, fortificaţii militare şi cu un zid de apărare lung de 12 Km. Spitalul Cetăţenesc –Bürgerspital, din inima oraşului, este încă din secolul al XIV-lea o instituţie caritabilă pentru oamenii, care au nevoie de îngrijire şi care întreţine, în mod suplimentar, buna tradiţie viticolă din oraş. Würzburg este, deci, cea mai frumoasă îmbinare între istorie, cultură şi vin din toată Germania.

Rothenburg, Rothenburg ob der Tauber, cu numele său corect, adică Fortăreaţa roşie de peste râul Tauber, este unul dintre cele mai frumoase oraşe de pe drumul romantic bavarez, al cărui târg de Crăciun este, în realitate, cel mai frumos din întreaga Europă şi nu deci, cunoscutul şi faimosul târg din Nürenberg. Orăşelul are multiple magazine specializate în vânzarea bulgărilor- snowballs, de toate tipurile şi de orice dimensiune, fiind mai mult, un fel de gogoaşă crocantă, ce aduce ca textură cu o napolitană mai tare, acoperită de o glazură de ciocolată sau de zahăr, extrem de tradiţionale şi de cunoscute, pe care turiştii le cumpără şi le apreciază mereu foarte mult. Altă specialitate a locului este vinul fiert, adică Glühwein, cel alb fiind tipic oraşului Rothenburg. Acest oraş din Franconia Mijlocie este, de fapt, un fost oraş cetate, ce şi-a păstrat zidurile vechi încă şi azi. Înăuntrul cetăţii, sunt o mulţime de clădiri colorate, cu arhitectură tipic bavareză, şi multe străzi frumos pavate. Pe latura de nord a pieţii centrale a oraşului se găseşte clădirea în stil Renaissance, Ratstrinkstube, adică Birtul sfetnicilor. Ceasul de pe clădire, numit Meistertrunk, a fost montat, la început, fără figuri, în anul 1683. Asociaţia Prietenilor oraşului Rothenburg din Nürnberg, a completat ceasul cu 2 figuri, care defilează în faţa publicului, la orele 11, 12, 13 şi 14, după care dispar. Cele 2 figuri reprezintă o scenă legendară, ireală, totuşi, dar scena s-ar petrece parcă, în anul 1631, în timpul “Războiului de 30 ani”, dintre catolici şi protestanţi. Rothenburg ob der Tauber este de-a dreptul fenomenal, iar clădirile sunt superbe şi atmosfera de aici parcă te transpune mereu în urmă cu sute de ani. Case de la 1600, construite în stilul tipic Bavariei, pieţe mici pietruite, restaurante şi cafenele în clădiri vechi, ziduri fascinante ale cetăţii, porţi înalte şi turnuri, iar peste toate acestea, o privelişte superbă şi veche. Oraşul este foarte autentic şi astfel oricând vizitabil, pentru că aici este Muzeul Crăciunului, mereu deschis, de altfel.

Füssen este oraşul de la poalele castelelor Neuschwanstein şi Hohenschwangau, aflate la 3 Km de oraş şi la doar 5 Km de graniţa cu Austria, pe malurile râului Lech, la o altitudine de 808 m, fiind cunoscut şi ca punct terminus, în sudul Drumului Romantic. Are un centru istoric deosebit de frumos, cu case medievale vopsite în culori vii, cu faţade pictate şi acoperişuri în două ape. Obiectivele turistice mai importante, pe care le întâlnim aici, sunt: castelul Hohes Schloss, Mănăstirea benedectină – Sfântul Mang, Biserica Heiling Geist şi Turnul cu ceas. În centrul medieval se intră pe Reichenstrauss, principala stradă a oraşului, plină de magazine şi restaurante. Patronul spiritual al oraşului este Sfântul Mang, ale cărui rămăşiţe sunt păstrate în Basilica St. Mang, unde de asemenea, se găseşte şi cea mai veche frescă din întreaga Germanie, datând aproximativ din anul 980. Mănăstirea Sfântul Mang este aşezată pe malul râului şi adăposteşte în prezent muzeul oraşului. Pe lângă sălile luxoase decorate în stil baroc, aici se poate vizita colecţia de viori şi mandoline, cea mai veche şi mai spectaculoasă, de altfel, din Europa, Füssen fiind leagănul european al fabricării viorii şi mandolinei, încă din secolul al XVIII-lea. Heiling Geist, cum este numită biserica Sfântului Duh, a fost construită între anii 1748-1749 de arhitectul Franz Karl. Faţada, realizată în stil rococo şi pictată în roşu cu alb, reprezintă Sfânta Treime. Interiorul este decorat cu picturi şi fresce, care reprezintă Duhul Sfânt, patronul bisericii. Este, categoric, un oraş medieval încântător, cu străduţe fermecătoare şi clădiri splendide, care te îmbie aici spre o inedită atmosferă de vacanţă. Aici, în Füssen, se găsesc terase peste tot, unde poţi să te bucuri de specialităţi bavareze, astfel că oricând se poate poposi, pentru a te delecta cu o bere sau cu o îngheţată deci, după preferinţele alese de fiecare. Râul Lech, ce străbate oraşul, este o atracţie pentru orice trecător, întotdeauna şi el.

Nădăjduiesc că am reuşit să vă prezint câte ceva din fascinaţia acestor locuri atât de deosebite, dar şi de importante din Germania, nu doar din punct de vedere istoric, şi de mare atractivitate turistică încă, care, aşadar, merită cu prisosinţă efortul de a fi vizitate şi de a se constitui astfel, ca un real obiectiv, chiar al unor vacanţe deosebite.

Dr. Liana Monica Deac

Articole din aceeasi categorie

One Response to Drumul Romantic al Germaniei

  1. Unu'

    Sfântul Mang, adică pustnicul Magnus trăitor în sec. IX – cu alte cuvinte sfânt ortodox. Sfinții recunoscuți de biserică pînă marea schismă din anul 1250, sunt ortodocși.