Dragobetele, sărbătorit la Cluj-Napoca

În sala de spectacole „Laurențiu Hodorog” a Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca va avea loc joi, 20 februarie, de la ora 18:00, un spectacol extraordinar de folclor – „Tradiții clujene de Dragobete”, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.

Potrivit organizatorilor, cele mai frumoase cântece de dragoste din folclorul românesc vor fi aduse în scenă de: Luana Vârjan, Alexandru Filip, Denisa Perde, Radu Lazăr, Cătălina Rotaru, Adriana Anghel, Raul Oltean, Amalia Chiper Iurian, Mihai Trif, Florin Bota, Marinela Zegrean Istici și Constantin Istici, Mariana Morcan, Ovidiu Purdea Someș și Adriana Irimieș, acompaniați de Orchestra profesionistă „Cununa Transilvană” a CJCPCT Cluj, dirijor prof. Ovidiu Barteș. Invitați speciali sunt Cristian Fodor, Valeria și Traian Ilea și Mariana Anghel.

Spectatorii se vor putea bucura și de jocuri populare, prezentate de jucăușii Școlii de dans tradițional românesc „Camelia și Ion Motoc” din Cluj-Napoca. De asemeni, Grupul de datini și tradiții al sătenilor din Negreni, coordonat de prof. Florina Varadi și preotul Marian Văcariu și înființat la inițiativa CJCPCT, va prezenta în fața publicului un obicei de nuntă din satul tradițional.

Spectacolul va fi prezentat de Grigore Sâmboan.

Intrarea se va face pe bază de bilete, care se pot procura de la casieria Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” și de la magazinele partenere: Entertix Platinia Shoping Center (et. I), Librăriile Cărturești (Iulius Mall, Vivo, Platinia Shoping Center) și Info Point Carrefour Vivo. Biletele sunt disponibile și online, la www.myticket.ro și www.entertix.ro.

***

Sărbătorit în fiecare an la 24 februarie, Dragobetele este unul dintre cele mai frumoase obiceiuri străvechi ale poporului român. După cum afirma folcloristul Simeon Florea Marian, este „o zi frumoasă de sărbătoare pentru băieții și fetele mari, ba chiar și pentru bărbații și femeilor tinere” care, cu toții, aveau „credința nestrămutată” că dacă țin această sărbătoare vor avea partea de dragoste, vor fi îndrăgostiți tot anul și, de asemeni, vor fi îndrăgiți și iubiți de toată lumea.

„Dacă în aparență acest obicei nu are nici o însemnătate, în fapt însă poporul ține atât de mult la el, că nu-l lasă să treacă fără să nu-l sărbătorească” – afirma Simeon Florea Marian. Și tot el remarca faptul că „poporul de rând adeseori ține sărbătorile nelegate de biserică cu o sfințenie mai mare chiar decât pe cele legate de biserică sau creștine”.

M. T.

Articole din aceeasi categorie