Dor Transilvan – Un sfert de veac de activitate artistică și caritabilă

Prin prodigioasa sa activitate scenică, prin eforturile de a pune în valoare tradițiile cultural-artistice moștenite de la străbuni, numele ansamblului “Dor Transilvan” a devenit sinonim cu cântecul, jocul și portul popular, adică cu tezaurul folcloric nepieritor.

Fără a avea pretenția realizării unui bilanț exaustiv al acestui traseu artistic de peste 25 de ani, încununat cu satisfacții, diplome, trofee și aplauze, atât în țară, cât şi în Europa, Asia și America, l-am rugat pe Tiberiu Groza, directorul artistic al ansamblului “Dor Transilvan”, să puncteze câteva momente de referință care definesc această grupare artistică nu doar în perimetrul scenic, ci și în cel caritabil.

Rep.: Sunteți un… lăstar viguros al ansamblului “Rapsodia Someșeană”, care își are propria longevitate și aureolă artistică.

Tiberiu Groza: Așa este. Chiar de la începutul activității sale artistice, “Dor Transilvan” și-a propus să fie un continuator la fel de valoros al celebrului ansamblu “Rapsodia Someșană”, primul său spectacol din 1994 marcând începutul colaborării cu marii artiști ai României. În primul spectacol susținut pentru salariații Companiei de Transport Public şi familiile acestora au fost invitați rapsozi valoroși ai țării, îi nominalizez aici pe frații Petreuș, taragotistul Luca Novac, dar şi pe celebrii actori Stela Popescu şi Alexandru Arşinel.

Rep.: Poate fi considerat un privilegiu prezenţa inegalabilului naist Gheorghe Zamfir în spectacolele organizate de “Dor Transilvan”?

Tiberiu Groza: Ținând cont de reputația internațională a marelui artist, deținător a numeroase discuri de aur și platină, prezența lui pe scenă, alături de tinerii noștri artiști, a fost o mare onoare și provocare. De fapt, începutul carierei noastre artistice a fost stimulată de colaborări cu cele mai îndrăgite nume ale folclorului românesc: Ioan Bocșa, Drăgan Munteanu, Sergiu Cipariu, Maria Marcu, Dumitru Sopon, Mariana Deac, Dinu Iancu Sălăjanu, Mioara Velicu, Laura Lavric, Cornel Borza, Florica Zaha, Florentina şi Petre Giurgi, Achim Nica, Mariana Anghel, Traian Jurchela, Cornelia şi Lupu Rednic, Maria Butaciu, Angela Buciu, Matilda Pascal Cojocărița, Ștefan Cigu, Dumitru Fărcaș, Sava Negrean Brudașcu, Margareta Clipa, Grigore Leșe, Ionuț Fulea, Aurel Tămaș, Marius Ciprian Pop, Tiberiu Ceia, Nineta Popa, Nicoleta Voica, Nicolae Muresan și mulți alții.

An de an, de Ziua femeii şi de Anul Nou, “Dor Transilvan” a venit în fața publicului clujean cu dorința de a prezenta şi promova folclorul românesc de cea mai bună calitate. Iar numele artiştilor enumeraţi mai sus stau dovadă a acestui fapt incontestabil.

Rep.: Nu puține spectacole au avut și o componentă caritabilă…

Tiberiu Groza: Așa a fost și așa este. Cu timpul, s-a încetățenit obiceiul de a dubla actul artistic cu gesturi de caritate, de solidaritate cu cei bolnavi sau necăjiți, cu cei vitregiți de soartă sau defavorizați.

În fiecare an, la spectacolele organizate de “Dor Transilvan” au fost aduse şi persoanele vârstnice din căminele de bătrâni clujene, cărora le-au fost oferinte nu doar momente artistice excepționale, ci şi cadouri din partea sindicatului din întreprindere. De “Ziua Internațională a Persoanelor vârstnice” au fost susținute spectacole folclorice la căminele de bătrâni din Cluj, iar mai recent, în ultimii 10 ani, momente artistice la manifestările organizate de Primăria Cluj-Napoca special pentru persoanele de vârsta a treia.

Aproape la fiecare ediție a spectacolelor anuale susținute de “Dor Transilvan”, au fost organizate acțiuni de strângere de fonduri pentru spijinirea proiectelor umanitare desfășurate în Cluj-Napoca, în județ sau în țară. Primele strângeri de fonduri au fost realizat la spectacole din 1995, fonduri care, împreună cu cele donate de salariații Companiei de Transport Public, au fost oferite sub formă de hăinuţe, lapte praf și pânză pentru scutece, la Căminul de copii din Grigorescu. Tot în 1995, o centrală termică şi instalația aferentă (țevi și calorifere) a fost achiziționată și donată Centrului de zi “Sfânta Maria”, centru pentru spijinirea copiilor cu sindrom Down, care funcționa în condiții precare, în Piața Cipariu, într-o clădire dezafectată.

Rep.: Dacă bine îmi aduc aminte, ajutoare substanțiale au fost oferite și fraților de peste Prut…

Tiberiu Groza: Așa este. Spre exemplificare trebuie să amintesc că fondurile strânse cu prilejul spectacolului festiv de Anul Nou 1996, au fost donate familiei luptătorului basarabean Ilie Ilașcu, întemnițat la Tiraspol. Cu aceeaşi ocazie, biblioteca Sindicatului CTP a fost donată Școlii generale nr. 56 din Chișinău, un ajutor foarte important în acei ani când cartea românescă lipsea cu desăvârșire din bibliotecile școlare din Republica Moldova.

Rep.: Acțiunile artistice și cele caritabile au și ele vârsta ansamblului?

Tiberiu Groza: Uneori tindem să credem că sunt… gemene, deoarece aceste acțiuni umanitare, sprijinite de salariații Companiei de Transport Public, s-au îndreptat şi spre Liceul pentru Deficienți de Auz din Cluj-Napoca, liceu căruia i s-au donat calculatoare performante pentru modenizarea procesului de învățământ. De sprijinul ansamblului s-au bucurat şi copiii de la Asociația Down Centrul Educațional “Raluca” din Someșeni, cei de la Fundația “Prison Fellowship România”, sau cei trațati la Centrul Medical “Maria Beatrice” din Alba Iulia.

În ultimii 10 ani au fost organizate strângeri de fonduri şi spectacole pentru Fundația “ProRoma”, în sprijinul copiilor defavorizați de la Pata Rât, pentru Asociația “Little People”, care sprijină 2.000 de copiii bolnavi de cancer din România și Republica Moldova,şi pentru Centrul de îngrijiri paleative “Sfântul Nectarie” din Cluj-Napoca, centru care găzduiește şi îngrijește bolnavi în faze terminale.

Rep.: Stagiunea artistică 2019, încheiată cu spectacolul festiv dedicat noului an 2020, desfășurat în două serii la Casa de Cultură a Studenților “Dumitru Fărcaș”, a validat cum nu se putea mai bine componenta umanitară promovată de ansamblul ale cărui destine le manageriați…

Tiberiu Groza: Chiar în anul 2019, “Dor Transilvan” a susținut trei spectacole caritabile de strângere de fonduri pentru persoane aflate în mare cumpănă și suferință medicală, reușind să trimită sume de bani pentru construirea Secției de pediatrie oncologică a Spitalului Clinic de Urgență pentru copii “Maria Sklodowska Curie” din Bucureşti. De fiecare dată, publicul a participat cu însuflețire și generozitate la aceste acțiuni, donând bani pentru scopurile propuse.

Considerăm că dublarea actului artistic cu actul caritabil este deosebit de important pentru formarea și educarea tinerilor dansatori în spiritul respectului pentru tradițiile culturale românești, a respectulului şi implicării în problemele sociale ale comunității din care fac parte. Privind înapoi, putem spune că anul trecut am aniversat și 25de ani de acțiuni caritabile, desfășurate de ansamblul “Dor Transilvan” şi de salariații Companiei de Transport Public Cluj Napoca, a căror probitate profesională îi situează în topul companiilor de specialitate din țară.

“Dor Transilvan”, singurul ansamblu de întreprindere înfințat după revoluţie în România, a sărăbătorit în 2019 cei 25 de ani de activitate în stil profesionist: a susținut 63 de spectacole, a participat la 17 festivaluri naționale şi internaționale, a editat un album de muzică populară și a fost singurul ansamblu de amatori participant la Festivalul ansamblurilor profesioniste din România, la Festivalul Național “Ioan Macrea” și la “Cerbul de Aur’’.

A consemnat Dumitru VATAU

Articole din aceeasi categorie