Doi arheologi se luptă pentru funcţia de manager al Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei

Doi arheologi clujeni au intrat în cursa pentru funcţia de manager al Muzeului de Istorie a Transilvaniei. Este vorba de actualul manager Carmen Ciongradi şi de muzeograful Felix  Marcu. Postul a fost scos la concurs în 8 august 2016 iar termenul de depunere a dosarelor a fost 5 septembrie a.c. Cei doi candidaţi trebuie să prezinte un proiect de management, pe care apoi să-l susţină în cadrul unui interviu.

Carmen Ciongradi este de profesie arheolog, specializat în istorie romană şi conduce Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din 2011. Printre publicaţiile sale se numără şi două cărţi de autor în limba germană, care se bucură de o apreciere deosebită în mediul ştiinţific. Una dintre ele a primit premiul Academiei Române, în anul 2009. Carmen Ciongradi a beneficiat de numeroase burse de studiu, cu precădere în Germania, la universităţi de prestigiu, cum ar fi cele din Köln ori Berlin, dar şi la muzeul din Stuttgart.

Felix Marcu este arheolog în cadrul MNIT din 2002, fiind specializat tot în istorie romană. Este autorul a trei volume şi a numeroase studii şi articole. De asemenea, arheologul a făcut parte din colective ale unor şantiere arheologice de prestigiu, precum Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi Roşia Montana şi a coordonat numeroase proiecte de cercetare arheologică.

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei este cea mai importantă instituţie de profil din Ardeal, însă de mai bine de şapte ani se confruntă cu o criză generată de o serie de anchete şi procese ce au vizat modul în care s-a derulat proiectul privind “amenajarea muzeală”. Lucrurile s-au lămurit abia în această vară, când procurorii DNA au stabilit că nu există fapte penale în acest caz. Misiunea noului director al Muzeului de Istorie a Transilvanie nu va fi deloc uşoară. Acesta va trebui să acţioneze pentru revitalizarea muzeului şi pentru creşterea vizibilităţii acestuia. În primul rând, viitorul manager va trebui să obţină bani de la Guvern pentru reluarea proiectului de amenajare muzeală. Totodată, va trebui să implementeze în mod eficient proiectul de consolidare şi reabilitare a parterului şi a primului etaj ale corpului vechi al clădirii muzeului. Lucrările vor demara după finalizarea licitaţiei şi vor dura doi ani, conform proiectului de execuţie. Imobilul în care funcţionează MNIT adăposteşte colecţiile MNIT, depozitele, lapidarul şi spaţii administrative ale muzeului de la începutul secolului XX. Clădirea a fost ridicată la începutul secolului XIX, iar primele lucrări de amenajare a acesteia ca muzeu au fost făcute în intervalul 1911-1913. Lucrările au fost stopate în timpul Primului Război Mondial şi reluate „ca urmare a stării deplorabile” în care ajunsese clădirea în anii 1929-1930 şi finalizate în aproape un deceniu. Din 1939 încoace, clădirea nu a mai suferit reparaţii capitale.

C.P.

Articole din aceeasi categorie