Doctorul Murray a minţit în privinţa cantităţii de somnifere administrate lui Michael Jackson

Doctorul Conrad Murray, judecat la Los Angeles pentru moartea lui Michael Jackson, a administrat regelui muzicii pop cantităţi de sedative mult mai mari decît cele declarate la poliţie. Cîntăreţul a murit pe 25 iunie 2009 din cauza unei „grave intoxicaţii” cu propofol, un anestezic puternic pe care-l folosea acasă ca somnifer, cu complicitatea dr Murray, relatează 20minutes.ch.

La două zile după moartea lui Michael Jackson, Conrad Murray a declarat la poliţie că i-a administrat intravenos două doze de 2 mg de lorazepam şi două doze de 2 mg de midazolam, două sedative care au „contribuit” la deces. Deoarece cîntăreţul nu reuşea să adoarmă, i-a administrat apoi 25 mg de propofol şi a ieşit „două minute”, potrivit medicului, la toaletă. Cînd s-a întors, Michael Jackson nu mai respira.

Dr. Steven Shafer, anestezist şi specialist cu reputaţie mondială în ceea ce priveşte propofolul, a afirmat că dr. Murray i-a administrat cîntăreţului o cantitate de propofol de patru ori mai mare decît a declarat, adică 100 mg. „Este singurul scenariu care poate explica concentraţia de propofol” găsită în sîngele lui Michael Jackson, de 2,6 micrograme/ml, a spus el. De altfel, ţinînd seama de metabolismul acestui anestezic, faptul că Jackson avea o asemenea cantitate de propofol în sînge înseamnă că „a murit în timp ce primea infuzia de propofol”. Dacă injectarea de propofol ar fi încetat înaintea decesului, „concentraţia ar fi scăzut foarte repede”, a precizat medicul. El a mai spus că ipoteza apărării dr Murray este „un scenariu fantezist” – potrivit acesteia, cîntăreţul şi-ar fi autoadministrat o doză suplimentară, mortală, de propofol în timp ce medicul lui era plecat. „Nu poţi să te trezeşti pur şi simplu din anestezie şi să-ţi faci singur injecţie”, a spus Shafer.

Doctorul a combătut şi cealaltă ipoteză a apărării – că Jackson ar fi înghiţit opt pastile de lorazepam -, arătînd că în stomacul cîntăreţului s-a găsit o cantitate mică de sedativ, care nu se potriveşte cu ingerarea a opt comprimate. În schimb, concentraţia de lorazepam din sînge pare a indica că dr. Murray a administrat – intravenos – mult mai mult decît cele două doze de 2 mg declarate la poliţie. Shafer este de părere că au fost probabil 10 doze a cîte 4 mg administrate cîntăreţului între miezul nopţii şi ora 5 dimineaţa.

Dr. Conrad Murray, 58 de ani, riscă pînă la patru ani de închisoare dacă este găsit vinovat.

Articole din aceeasi categorie