Directorul IICCMER, Alin Mureşan, despre condamnarea lui Vişinescu: O decizie istorică

Directorul Institutului pentru Investigarea Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Alin Mureşan, consideră drept „foarte importantă, într-un fel istorică” decizia condamnării la 20 de ani de închisoare a fostului comandant al Penitenciarului Rîmnicu Sărat Alexandru Vişinescu, informează AGERPRES.

„Este destul de tîrziu. Nu este în niciun caz suficient. Sperăm ca acest proces să nu se transforme într-un Alin-Muresanalibi pentru sistem, ca odată ce s-a pronunţat această sentinţă definitivă nu e cazul să se continue şi cu celelalte cazuri care sunt pe rol. Sperăm să urmeze şi alte condamnări, dacă instanţele vor considera că probatoriul este just”, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, Alin Mureşan.

El a remarcat că a existat şi o părere aparte în completul care a judecat miercuri. „Decizia a fost doi la unu. Mi se pare un semn bun, pentru că discuţia s-a purtat strict pe chestiunile juridice de imprescriptibilitate şi în niciun caz de probatoriu. Deci, nu s-au pus la îndoială nicio secundă probele de la dosar, ceea ce înseamnă judecata pe fond, dacă vreţi, că Vişinescu a fost considerat vinovat de către toţi judecătorii”, a spus directorul IICCMER.

Mureşan a mai declarat că „este foarte interesant ce va urma de acum înainte, pentru că, teoretic, decizia este cu executare”. „Deci, astăzi, Alexandru Vişinescu, într-un fel sau altul, ar trebui să ajungă la închisoare, fie că se va preda, fie că va fi ridicat. Nu cunosc cu exactitate procedura juridică, dar, din cîte ştiu eu, are la dispoziţie 24 de ore pentru a se preda”, a menţionat Mureşan.

El consideră că, în ciuda discuţiei despre „în ce măsură serveşte cuiva închiderea unui om la vîrsta lui”, „nu putem să ignorăm faptele pentru care a fost condamnat”.

În ceea ce priveşte celelalte dosare ale foştilor torţionari comunişti, Alin Mureşan a menţionat faptul că este pe rol dosarul lui Ion Ficior, ca şi alte sesizări depuse la Procuratură. „Din păcate, în ultima vreme, n-am mai primit niciun semn de la ei, deşi i-am întrebat, în mod oficial, care este starea acestor dosare. Lucrăm anul acesta, sper să nu intervină ceva şi că pînă în vară să terminăm şi ultimele 13 cazuri pe care le analizăm acum, în ceea ce priveşte abuzurile din închisori. După aceea vor urma alte cercetări”, a mai spus directorul general al IICCMER.

Fostul comandant al Penitenciarului Rîmnicu Sărat Alexandru Vişinescu a fost condamnat definitiv, miercuri, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 20 de ani de închisoare pentru săvîrşirea de infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deţinuţilor politici.

Instanţa supremă a respins atît apelurile declarate de Alexandru Vişinescu, ale celor trei părţi civile – Nicoleta Eremia, Elena Iacob şi Anca Cernea şi ale părţilor responsabile civilmente – Ministerul de Interne, ANP şi statul român prin Ministerul Finanţelor Publice. Unul dintre cei trei judecători ai completului a făcut opinie separată, în sensul admiterii apelului declarat de Alexandru Vişinescu şi încetării procesului penal în cazul acestuia, ca urmare a prescrierii faptelor.

Articole din aceeasi categorie