Diaspora revine acasă


Aproximativ 50 de cetăţeni români care locuiesc în diverse colţuri din lume au semnat, vineri, contracte de finanţare în cadrul proiectul ‚Diaspora ReSTART’ prin care sunt sprijiniţi să-şi deschidă o afacere în România. Evenimentul a avut loc la Prefectura Cluj în prezenţa preşedintelui Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Florin Jianu, a autorităţilor judeţene şi a reprezentanţilor Agenţiei de Dezvoltare Regională Nord-Vest.

Programul „Diaspora ReSTART” are ca principal obiectiv susţinerea înfiinţării de întreprinderi cu profil nonagricol în zona urbană din regiunile mai puţin dezvoltate ale României, de către românii din diaspora. Perioada de implementare a programului este septembrie 2017 şi septembrie 2020, iar suma alocată pentru a deschide o afacere este de 40.000 de euro.

Cei prezenţi vineri la semnarea contractelor de finanţare provin din ţări precum Marea Britanie (19 persoane), Spania (11 persoane), Italia (6), Germania (3), Franţa, Olanda şi Republica Moldova – câte două persoane din fiecare, Australia, Belgia, Luxemburg, Portugalia, SUA – câte o persoană.

Preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu, a declarat că programul „Diaspora ReSTART” este singurul care îşi propune să-i aducă din nou acasă pe românii din diasporă.

„Cele patru milioane de români care trăiesc în afara graniţelor ţării reprezintă resursa cea mai importantă a naţiunii noastre. Când am gândit acest program am ţinut cont de faptul că primii care ar putea aplica sunt românii cu iniţiativă, cei care dau tonul şi le arată şi altora că se poate”, a spus Jianu, precizând că filosofia acestui proiect ar trebui să devină un exemplu pentru un program naţional.

„Visul nostru este de a avea o Românie antreprenorială, de a avea o ţară în care antreprenorii să fie puşi pe primul plan. Vorbim în această perioadă foarte mult de o Europă socială, de felul în care avem grijă de cetăţenii europeni dar îi lăsăm în urmă pe cei care crează plus valoare”, a menţionat reşedintele CNIPMMR. Florin Jianu a explicat că în programul Diaspora ReSTART au intrat peste 600 de români care locuiesc în afara ţării şi care au prezentat 150 de aplicaţii de planuri de afaceri. „Dintre acestea 50 vor fi finanţate. Fiecare va primi 40.000 de euro. Activităţile sunt diverse, din sfera tehnologiei, a industriilor creative, dar şi a serviciilor. Oamenii care sunt implicaţi în proiect vin de pe tot mapamondul, din Australia, SUA, cei mai mulţi sunt din Marea Britanie şi iată că Brexitul este o realitate pe care o resimţim şi credem că acesta ar trebui să fie şi un proiect de ţară, ce facem cu românii cu spirit antreprenorial şi, în general, cu românii care trăiesc în Marea Britanie, pentru că, în acest moment, nu se propune nimic concret. (…) Ne dorim ca acest proiect să fie un model de bună practică, pe care să îl extindem la nivelul ţării, să devină o politică de ţară. Diaspora reprezintă, în opinia noastră, resursa cea mai importantă a unei ţări”, a spus preşedintele CNIPMMR, Florin Jianu.

Printre beneficiarii proiectului Diaspora ReSTART se numără Alice Vasiloiu, o tânără de 30 de ani, care a trăit mai bine de zece ani la Londra.

„Doresc să îmi fac un studio de creaţie, de marketing şi producţie publicitară. Am fost mereu invidioasă pe englezi că reuşesc să muncească acasă, să trăiască acasă şi să fie aproape de familiile lor. M-am gândit tot timpul să mă întorc în România şi să muncesc aici”, a spus Alice Vasiloiu. Tânăra a arătat că fără această finanţare s-ar fi descurcat mult mai greu cu această activitate pe care, spune aceasta, oricum dorea să o facă.

Un alt tânăr de 32 de ani, care este plecat de 11 ani din ţară şi a trăit în Franţa şi în Luxemburg, unde a lucrat pentru Banca Europeană de Investiţii, spune că îşi va deschide la Timişoara o companie de consultanţă pentru a atrage investiţii străine în România. „Am fost profesor cinci ani la Sorbona şi patru ani am lucrat la Luxembourg la Banca Europeană de Investiţii. Scopul companiei pe care o înfiinţez este de a aduce investiţii străine în România pentru a ajuta la dezvoltarea ţării. Scopul ei este de a aduce fondurile de investiţii înspre companiile româneşti care doresc să se dezvolte. Vorbim în general de investiţii de peste cinci milioane de euro. Astfel, ţintim companiile mari şi care au nevoie de investiţii pentru a atinge noi pieţe”, a declarat tânărul antreprenor.

O tânără din Bacău s-a gândit să creeze o platformă online care să cuprindă toţi avocaţii care activează în România, cu date de identificare şi o scurtă descriere care să îl ajute pe cel care caută să îşi aleagă consilierul potrivit. Ideea este aceea, spune ea, ca oamenii care au nevoie să îi găsească pe avocaţi şi nu invers. Tânăra spune că dezvoltarea platformei la nivel naţional este doar prima etapă, deoarece ar dori ca platforma să acopere toată Europa, completând informaţia cu avocaţi vorbitori de română de pe tot continentul. „Este vorba despre o platformă care să te ajute să îţi găseşti uşor avocatul potrivit. Avocaţii se înregistrează, cu specializările în care activează şi îşi fac o descriere. Nu pot să plătească publicitate, ci o descriere obiectivă, iar potenţialii clienţi să îi poată contacta în funcţie de informaţiile pe care le găsesc pe platformă”, a explicat Ana Maria Drăgănuţă, care este absolventă de Drept, a trăit în Elveţia şi Spania şi are 29 de ani.

Cosmin PURIŞ

Articole din aceeasi categorie