Dezbatere online: Accesul pacienților cu afecțiuni hepatice la tratament – probleme și soluții

Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO) provoacă factorii decizionali – autorități și medici – la o nouă dezbatere privind situația actuală a accesului la tratament în cazul pacienților cu hepatită din toată țara.

Problemele pacienților și soluțiile autorităților și medicilor vor fi dezbătute într-un eveniment care se va desfășura miercuri, 15 iulie, de la ora 11:00, prin intermediul platformei ZOOM. (link acces participare – https://zoom.us/j/97993103262). Evenimentul va fi transmis live și pe pagina de Facebook a asociației.

”Zilnic primim numeroase sesizări legat de dificultățile cu care se confruntă persoanele cu afecțiuni hepatice, mai ales cele în stadii avansate ale bolii. APAH-RO oferă recomandări atunci când este posibil, dar încearcă mai ales să intermedieze relația pacient-medic/ autoritate, relație devenită aproape imposibilă în condițiile pandemiei COVID 19. Fiecare bolnav contează, având dreptul la tratamentul adecvat stării sale! Un pacient cu o boală virală netratată reprezintă o potențială sursă de infectare pentru întreaga comunitate” – declară  Marinela Debu, președinte APAH-RO.

Între temele anunțate ale dezbaterii: dificultăți în ceea ce privește accesul la tratament; exemple concrete din partea pacienților; propuneri și soluții prezentate de autorități și medici; modificări aduse de CNAS contractelor cost-volum-rezultat; constituirea Comisiei de experți pentru afecțiuni hepatice și aprobarea regulamentului de organizare și funcționare a acesteia; impactul pandemiei COVID-19 asupra desfășurări programului cu tratament fără interferon și dificultățile apărute în procesul de testare și diagnosticare și la intrarea pe tratament.

Printre cei care își vor exprima punctele de vedere se numără: Marinela Debu – președinte APAH-RO, Adela Cojan – președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, prof. dr. Anca Trifan – medic specialist gastroenterologie, șef Secția Clinică Gastroenterologie II, Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sf. Spiridon” și dr. Adrian Marinescu – medic primar boli infecțioase, Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”.

M. T.

Articole din aceeasi categorie