Despre Notre Dame, la Cluj

Un fost arhitect şef al catedralei Notre Dame de Paris, Bernard Fonquernie, a făcut, vineri, la Cluj, o prezentare a istoriei şi arhitecturii celebrei biserici, el precizând că şarpanta clădirii avea în structura sa inclusiv lemn vechi de peste o mie de ani, iar înlocuirea acesteia ar necesita tot lemn uscat natural, procedeu care durează de obicei mai mulţi ani.

Bernard Fonquernie a fost timp de 22 ani, între 1979 și 2001 arhitect şef responsabil de Notre Dame de Paris, fiind expert UNESCO şi expert pentru Ministerul de Externe al Franţei. Bernard Fonquernie a povestit că pe locul actualei catedrale a existat un lăcaş de cult în epoca merovingiană, apoi un altul în cea carolingiană şi că, potrivit tradiţiei, materiale recuperate de la fazele anterioare de existenţă erau folosite pentru noua construcţie. Astfel s-a ajuns ca în şarpanta care a ars în incendiul din 15 aprilie să fie distrus şi lemn extrem de vechi. În acest context, arhitectul s-a arătat sceptic în ceea ce priveşte termenul de cinci ani înaintat de preşedintele Emanuel Macron pentru refacerea acoperişului catedralei. În cadrul prelegerii pe care a susţinut-o la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, arhitectul a explicat că deşi există în Franţa posibilitatea obţinerii tuturor materiilor prime necesare, totuşi nu există suficient timp pentru uscarea naturală a lemnului, care are nevoie de un an pentru un centimetru. Acesta s-a arătat neîncrezător în soluţia uscării lemnului în mod artificial deoarece astfel, în timp, devine sensibil la umezeală, ca un burete, iar la acel moment va fi inclus deja în structura de rezistenţă a clădirii.

Construcţia catedralei Notre Dame a început în anul 1162, pe locul altor două biserici mai vechi, iar între 1844 şi 1864 a suportat o masivă restaurare, care a fost sprijinită şi de scriitorul Victor Hugo.

Articole din aceeasi categorie