Dej: Rectificare de buget pe bază de negocieri
Consilierii dejeni s-au reunit joi, 29 septembrie, în şedinţă de lucru ordinară avînd iniţial şase puncte mari şi late pe ordinea de zi, la care s-au mai adăugat ulterior alte trei. După ce preţ de aproape 30 de minute s-au străduit să-şi aleagă un preşedinte de şedinţă, aleşii locali au dat undă verde „Proiectului de hotărîre privind rectificarea Bugetului Spitalului Municipal Dej”, rectificare solicitată de Casa de Asigurări de Sănătate.

Dacă primul punct al ordinii de zi n-a suscitat pasiuni oratorice, punctul doi în schimb a solicitat la maximum talentele consilierilor, atît pe cele vocale cît şi pe cele de negociatori.
„Proiectul de hotărîre privind rectificarea bugetului local, virarea de credite de la un capitol la alt capitol al clasificaţiei bugetare şi aprobarea proiectelor de investiţii multianuale derulate în anul 2011, cu termen de finalizare în anul 2012”, nu s-a înţeles exact de ce, a devenit terenul de bătălie între executiv şi legislativ, suma supusă împărţirii fiind de 2,1 milioane lei. La sfîrşit, o oră de tîrguială a adus la cultură 100 mii lei, în loc de 90, cît fusese prevăzut, 236 mii lei pentru aducţiunea de apă pe străzile Huhurez şi Bistriţei (în loc de 145 mii lei) şi, prioritatea priorităţilor, 5 mii de lei echipei de fotbal Viile Dejului, cu rezultate minime pe teren, dar foarte bune la capitolul sticle de bere consumate! Tot o „prioritate” s-a dovedit şi Casa de Cultură din Şomcut, care nu se ştie cum îi va înnobila pe săteni întru cultură, dar a primit 20 de mii de lei! La final, după ce banii au fost bine drămuiţi şi bine înveliţi în vorbe, bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului a crescut de la 53.387, 40 mii lei, la 55.258,33 mii lei.
Următoarele puncte de pe ordinea de zi au fost: „Proiect de hotărîre privind aprobarea contractării unui credit intern, pe o perioadă de maxim 120 zile, necesar finanţării cheltuielilor pentru proiectul Modernizare şi echipare Ambulatoriu Spital municipal Dej, judeţul Cluj” (în valoare de 1,8 milioane lei), „Proiect de hotărîre privind aprobarea criteriilor proprii de acordare a ajutoarelor de urgenţă în bani, conform art. 28. din Legea Nr. 416)2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare”, „Proiect de hotărîre privind indexarea tarifelor la Serviciul public de salubrizare a Municipiului Dej”, constituirea unui fond de rezervă pentru acordarea de ajutoare în caz de calamitate, numirea aleşilor locali în consiliile de administraţie ale unităţilor de învăţămînt din Dej, acordarea titlului de Cetăţean de Onoare profesorului Augustin Pădurean şi soluţionarea unor probleme ale administraţiei publice locale.
Toate aceste proiecte au fost aprobate bătîndu-se mai mult sau mai puţin apa în piuă pe marginea lor.
M. Vaida