De dragoste și de dor

A izbucnit un scandal monstru, evident regizat, referitor la spectacolul lui Tudor Gheorghe transmis de TVR și nu de cântăreț, la cererea sa, în 26 ianuarie, spectacolul „Degeaba”, care a fost deja prezentat în țară, și lucru de mirare, dar explicabil, nu a stârnit reacții iacobine, politice, și de aspră condamnare.

Atacul cel mai murdar cu putință, într-un limbaj de bufet nevizitat de sanepid, vine din partea unei triste amintiri politice, numită Daniel Funeriu.

Acestuia i s-au alăturat nefericitul Andrei Caramitru, dintr-o depărtare, convenabilă ca de obicei, pașnicul elitist Vladimir Tismăneanu, iar acest cor violent și virulent a comentat spectacolul, extrăgând pasajele de suport pentru demonstrația stropșită.

M-a fugărit cu tramvaiul, prin tot orașul, un intelectual subțire – dacă are 50 de kilo, cu cărțile lui cu tot – făcând bulbuci comisurali, dorindu-mi, tot ceea ce este delicatesă în Iad, dumnealui, un pic plin de zelea, ca haiducii în codreanu, nițeluș extremist declarat, pentru că m-am îndoit de faptul că ieșirea, absolut disproporționată, a lui Funeriu, este o manoperă plătită.

Catastrofa aia de ministru, care transpira la fiecare frază reușită,vorbind cu reverberația neștiinței și a puținătății de carte, cu „ăăăăa- uri” deci, nu avea de ce, de acolo unde s-a întors, după ce și-a căutat zadarnic diploma de bacalaureat, să înfiereze patetic-umed și proletcultist, un Artist care, la urma urmei n-a fost membru al partidului comunist și nici nu putea să fie  cu un tată deținut politic. Că s-a  cântat și pe strune și în strună, a fost o realitate pe care nu o ignoră nimeni.

Câți cântăreți, bou înstruțat care ești, au cântat la mesele ceaușescului, l-au însoțit în vizite, și nimeni nu a sărit să le spargă capul cu piatra?

Cei care au vrut scandal, rupere de ață, au reușit. Îi amintesc acestei mofete de om, caricatură de ministru, că, până una-alta omul acesta a dat folclorului o nouă substanță, i-a dat oxigen. Ce spui, gâlmă, de colinda „Lerui-ler”, cu vreo 4 milioane de oameni care o apreciază și se cântă peste tot? Versurile mint cumva?

În altă ordine de idei și te las în strasburgii cui te-a elaborat pe Terra, câți filosofi, adânci gânditori nu au pupat, chiar și după ’89, poala popii?

Avem, și mândresc cu ea, o tehnică laborioasă, de a ne urî, de a ne da la cap, în văzul lumii, români românilor, rar întâlnită la alții. Astea sunt roadele fanarului, devenit delicatesă istorică.

Din ce i s-a iscat funeriului, din casa spânzuratului, să ne arate cât a crescut Gavroche? Curios, spectacolul acesta, în parte, a făcut înconjurul Țării și nimeni n-a sărit să aprindă rugul…cum naiba, să nu fie făcătură?

Că repede și-au cuplat o sumedenie de sulfuriști vagoanele la granitura indignării, nu mai miră pe nimeni. Oportunism cu gleznă groasă, scrâșnet de măsele politice și o halenă, a mediocrului cu măciucă. Da, pentru unii, acești 30 de ani au fost benedicție, acumulare materială nemaiîntâlnită, sinecuri și o durere în spate: față de săraci.

Cine a umblat pe la porți străine și a vândut lemnul, pământul, subsolul, s-a împrumutat să aibă ei, nu Țara? Tudor Gheorghe?

Noapte bună, minte de pe urmă…

Cornel UDREA

Articole din aceeasi categorie

4 Responses to De dragoste și de dor

  1. Tautan Viorel-Gheorghe

    Draga Cornel UDREA,
    Te invidiez! Ai publicat sentimente si resentimente pe care intenționăm sa le generez însumi unei publicații! Cum se screme câte un politician “de carton” sa-si facă simțită cu nesimțire prezenta ! Un nimic ignind sa devină cineva, însă ajunge fatalmente un Nimeni! Sau rămâne tot ceea ce a fost! Mi-ai iritat, prietene, dorința de a ma păstra neutru, deși îmi păstrez nealterata Admirația fata de Artistul bunului simt si al performantelor etice si estetice: TUDOR GHEORGHE! Same trăiești si tu, autor de buna dispoziție! Viorel Gh. Tautan

  2. Niște NIMURICI atacă abject un mit viu al românilor.

  3. Surdan Dobândă

    cartofii se coc în ler,pentru că leru-i ler