Cursuri gratuite de îngrijire a bebeluşului în primele luni de viaţă

O asociaţie a organizat miercuri, la Cluj-Napoca, o serie de cursuri gratuite perinatale, la care au participat zeci de viitori părinţi care au fost instruiţi, cu ajutorul unui bebeluş-manechin, cum se schimbă corect scutecele sau care este poziţia corectă în momentul alăptării, informează AGERPRES.

Potrivit organizatorului, Ana Măiţă, din partea Asociaţiei Samas, a deveni un bun părinte nu ţine doar de instinct, ci necesită şi cunoştinţe, pe care cineva trebuie să le ofere.

„A aduce un copil pe lume nu te învaţă, automat, cum să fi un părinte bun, care ştie ce să facă cu un nou-născut în momentul în care îl aduce acasă. Prin aceste cursuri despre naştere, alăptare şi îngrijirea bebeluşului, părinţii primesc maximum de informaţii practice de la specialişti, atât pentru perioada sarcinii, cât şi pentru primele luni de la naştere. Cu ajutorul unui bebe manechin de 3,5 kg, viitorii părinţi învaţă cum să-i facă baia celui mic, să schimbe corect scutece, care este poziţia copilului la sân pentru alăptare sau cum se ţine corect bebeluşul în braţe. Sunt lucruri mici, dar foarte importante, pe care, dacă le învăţăm şi le aplicăm corect, ne salvează de probleme”, a spus, miercuri, Ana Măiţă.

Potrivit organizatorilor, cursurile perinatale reprezintă o necesitate pentru societatea din România, în condiţiile în care în ţara noastră, potrivit statisticilor, moare un bebeluş la fiecare 6 ore, iar rata de alăptare exclusivă este de doar 29,8%. De asemenea, peste 32% dintre gravide nasc fără niciun control medical în timpul sarcinii.

Cursurile sunt destinate în egală măsură şi taţilor, a căror implicare în creşterea activă a copilului este încurajată de organizatori, aceştia subliniind că există o serie de activităţi care pot fi făcute de aceştia.

Viitorii părinţi care au luat parte la cursul de miercuri al Asociaţiei Samas au spus că au aflat informaţii noi şi că cele auzite îi vor ajuta să se descurce în perioada următoare, când în viaţa lor va intra şi bebeluşul.

Cursurile perinatale oferite de Samas durează 12 zile.

Articole din aceeasi categorie