Cursuri de inițiere în științe și tehnologii spațiale, pentru profesori, la Mărișel

În perioada 8-11 august, în localitatea Mărișel din județul Cluj se vor desfășura cursuri de inițiere în științe și tehnologii spațiale, destinate profesorilor din învățământul preuniversitar din întreaga țară.

„Profesorii participanți vor asista la prelegeri susținute de specialiști din mediul academic clujean și demonstrații practice în care ei înșiși vor fi direct implicați. Scopul acestor cursuri este de a prezenta câteva strategii și metode prin care elevii de gimnaziu și liceu să fie atrași către domenii  STEM (Știință, tehnologie, inginerie și matematică). Contextul acțiunii este cunoașterea spațiului cosmic în general și o inițiere a cursanților în câteva domenii ale știintelor și tehnologiilor spațiale: astronomie, radioastronomie, comunicații radio cu sateliți artificiali, localizarea asistată de sateliți GPS, imagistica satelitară, teledetecție și meteorologie spațială, analiza semnalelor radio extrem de slabe etc.” – a declarat, pentru Făclia, fizicianul dr. ing. Paul Dolea, cercetător științific la BITNET CCSS, firma care este proprietara Observatorului Astronomic Mărișel.

Cursurile – care se adresează profesorilor de matematică, fizică, biologie, chimie și geografie din învățământul gimnazial și liceal, activi în școli sau în cluburi ale copiilor / CoderDojo – se vor desfășura sub egida Agenției Spațiale Române și a Agenției Spațiale Europene, prin Biroul European de Resurse pentru Educație Spațială (ESERO), care și finanțează parțial cheltuielile aferente acestora.

Pentru a participa la aceste cursuri, candidații trebuie „să demonstreze competență, precum și interesul de a disemina cunoștințele și experiența dobândită către elevii lor, precum și către alți profesori din localitatea de domiciliu, pentru a atrage cât mai mulți elevi către astronomie, științe / tehnologii spațiale și materii STEM”.

Observatorul Astronomic și Geofizic din Mărișel este un complex de facilități și echipamente științifice destinate cercetării spațiului cosmic, situat la cea mai mare altitudine din România (1170 m). Activitățile didactice desfășurate anual aici constau în cursuri de inițiere a elevilor, studenților și profesorilor din învățământul preuniversitar în tainele științelor și tehnologiilor spațiale. Ele au început în 2010, prin organizarea Școlii de Vară “Generația Următoare”, o școală de excelență la care participă în fiecare vară zeci de elevi interesați de astronomie și tehnologii spațiale. Din 2014, activitatea de inițiere în științe și tehnologii spațiale s-a extins și la nivelul cadrelor didactice din învățământul preuniversitar, prin cursuri intensive de scurtă durată, organizate de ESERO – biroul din România.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie