Cursul de Limbă, cultură și civilizație românească predat și în școli din Franța

Franța devine, începând din acest an, a șaptea țară din Europa (după Italia, Spania, Belgia, Portugalia, Irlanda, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord) în care va fi predat cursul opțional de Limbă, cultură și civilizație românească, urmare a demersurilor întreprinse de Institutul Limbii Române (ILR) și Ambasada României în Franța, precum și a sprijinului oferit de Primăria localității Le Blanc-Mesnil.

„Sunt bucuros că acest demers prinde viață! Avem o relație excelentă cu Thierry Meignen, primarul orașului Le Blanc-Mesnil, de lângă Paris, unde trăiesc aproximativ 2.000 de români. A primit cu multă deschidere propunerea ambasadei, care a fost imediat sprijinită de Institutul Limbii Române și Ministerul Educației și Cercetării din România. Directorul general al ILR, doamna Daiana-Theodora Cuibus, a fost la Paris și au fost selectați și profesorii care vor susține cursurile, astfel că din această toamnă, în trei școli din Le Blanc-Mesnil încep cursuri de Limbă, cultură și civilizație românească pentru elevi români și nu numai. Este un prim pas, sunt primele cursuri de acest tip în Franța și sunt convins că vor urma și altele”, a declarat ambasadorul României în Franța, Luca Niculescu, citat într-un comunicat al MEC, remis presei.

Prin intermediul aceluiași document, ministrul Educației, Monica Anisie, o felicită pe Daiana-Theodora Cuibus, director general al Institutului Limbii Române, „care a coordonat cu profesionalism și dăruire această importantă realizare”.

Conform celor anunțate de Ministerul Educației și Cercetării, cele trei școli vor găzdui, pentru început, nouă grupe de elevi, cursul fiind deschis tuturor celor interesați și nu doar elevilor de origine română. Numărul estimat de cursanți este de 150. Protocolul pentru desfășurarea cursului a fost semnat în luna iulie, iar la sfîrșitul săptămânii trecute, Institutul Limbii Române a încheiat procedura de selecție a personalului didactic care va susține cursul, într-un format de două ore pe săptămână, în regim gratuit. Pe lângă orele de curs, profesorii și elevii sunt implicați în activități culturale, de promovare a culturii și civilizației românești în mediile educaționale și în comunitățile de care aparțin.

Obiectivele principale ale cursului de Limbă, cultură și civilizație românească (lansat, inițial, în Italia și Spania, în anul școlar 2007-2008) vizează: integrarea elevilor de origine română în țările de adopție, odată cu păstrarea valorilor fundamentale ale identității naționale – limbă și cultură; facilitarea reintegrării în învățământul preuniversitar și universitar românesc a elevilor români din diaspora, în momentul reîntoarcerii în țară; facilitarea parcursului școlar al elevilor de origine română în țările de adopție (în Irlanda și Franța aceștia pot susține o probă de bacalaureat la disciplina Limba română); promovarea limbii și culturii românești în țările în care se predă cursul (acesta este deschis și altor categorii de elevi, grupele care se pot forma fiind mixte). Potrivit MEC, în Belgia, limba română a fost preluată și în programa școlară, prin cursurile de multiculturalism, susținute tot de colaboratorii Institutului Limbii Române.

Până în prezent, programul LCCR însumează 128 de colaboratori, 446 de unități școlare, 849 de grupe de elevi și aproximativ 13.200 de cursanți.

M. TRIPON

Articole din aceeasi categorie