Cum trăim?

RADU VIDA

Radu-VidaNu mă îndoiesc că, la întrebarea din titlul editorialului de astăzi, cei mai mulţi dintre conaţionali vor răspunde: prost! Chinuit, mai exact. Cu teama pentru locul de muncă precar, cu salar mic şi muncă cît încape, cu o droaie de necazuri, izvorîte din dezordinea din sistem, nerespectarea legilor, abuzul străinătăţii ş.a.

Cifrele, în acest caz, nu sînt atît de relevante, dar, cu toate acestea, comparaţiile nu strică. Cu atît mai mult cu cît, guvernanţii ar trebui să înveţe pe de rost ceea ce se ascunde în spatele acestor cifre. Să le… recite noaptea, în somnul lor cel dulce. Şi să facă ceva. Nu numai pentru a umple puşcăriile ţării şi a ne face de mîndră minune în dulcea noastră Europă, ci şi pentru a mai ostoi din furtişaguri şi a da un sens vieţii din acest capitalism bramburit.

Un ziar online Transindex.ro şi Fundaţia Robert Bosch au publicat o interesantă aplicaţie interactivă. Merită, cred, să spicuim şi să comentăm situaţia în care ne… zbatem. Şi, în acelaşi timp, să dăm cu flit la propoziţiile sforăitoare ale unor prezidenţiabili care trasează albie de lapte şi miere pentru Plai. Îmbrobodindu-ne. Minţind. Şi reproducînd ceea ce am auzit de 25 de ani încoace: c-o să fie bine, superextra şi încă ceva pe deasupra. Dacă alegem pe cine trebuie. Pe el sau pe ea. Tot un drac/dragă!

Aşadar:
Am urmat paşii ceruţi de site-ul interactiv şi am pus „în coş”: cîte 1kg de mere, cartofi, roşii, orez, caşcaval, 1 l lapte, 1 kg pîine albă, 1 buc. piept de pui. La un salar minim din România (205,34 euro) asta înseamnă o cheltuială de 13,32 de euro. Reţineţi! 7,45% din salar.

Aceleaşi cantităţi, cumpărate în Germania (la un salar minim de 1428 de euro) înseamnă o cheltuială de 23,84%. Ceea ce înseamnă doar 1,67% din salarul minim!
Distracţia continuă, aşa că la aceleaşi cantităţi, dar la un salar minim de 398,31 euro, în Croaţia se cheltuie 5,56% din această sumă; în Franţa 2,51 (la un salar minim de 1445,38 euro); în Luxemburg 1,61% din salarul minim de… 1921,3 euro.

Mă doare capul?
Dar, dacă m-am băgat, trebuie să continui: Serbia, Macedonia, Albania şi Bulgaria stau mai rău decît noi. Dar Grecia, Spania, Italia, Slovenia, Ungaria cheltuie mai puţin din salarul minim pentru cantitatea enumerată de produse.

Trist!
Un nivel de trai jalnic, mai ales după ce industria şi agricultura de la noi au fost distruse, iar în Serbia s-a întîmplat dezbinarea şi destrămarea violentă a unui stat prosper. E clar că nu se poate produce prosperitate „prin noi înşine”, dar împiedicaţi de alţii (citiţi; interesele marilor puteri economice europene). După cum nu se poate face nimic într-o lume ticăloşită, pusă doar pe căpătuială individuală.

Revin la irelevanţa cifrelor: sigur că o chirie, o maşină, o asigurare sînt mult mai scumpe în ţările Europei occidentale decît la noi. Sigur că lumea nu mănîncă numai ştevie şi alte… clorofile, sănătoase, nu zic, dar insuficiente pentru a susţine viaţa. Dar, cu toate acestea, nivelul de trai are de suferit. La noi, cum spuneam. Şi asta pentru că nici nu vrem şi nici nu sîntem lăsaţi să facem treabă.
Revoltător.

Articole din aceeasi categorie