Cum s-au pregătit parlamentarii clujeni pentru sesiunea ordinară de toamnă

Parlamentul îşi reia activitatea astăzi, cînd se deschide cea de-a doua sesiune ordinară din acest an, convocată de preşedinţii Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi Senatului, Mircea Geoană.

Noua sesiune ordinară debutează la ambele Camere cu o serie de restanţe legislative.

La Camera Deputaţilor din sesiunea anterioară au rămas 182 de proiecte legislative care nu au fost dezbătute în plen şi 52 care se află la votul final. De asemenea, la comisii în proces legislativ din sesiunea anterioară există peste 400 de iniţiative.

Printre restanţe se numără Statutul minorităţilor naţionale, o lege blocată în acest for de şase ani. Acest proiect, aflat în dezbaterea Comisiei pentru drepturile omului, a fost amînat pentru sesiunea din toamnă a Parlamentului în urma unei decizii a Coaliţiei de guvernare.

Tot la comisiile de specialitate se află şi solicitările de reexaminare venite din partea şefului statului cu privire la reducerea TVA la 5% pentru produsele de bază şi neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, precum şi legea cîinilor fără stăpîn şi proiectul PDL pentru modificarea legii referendumului, astfel încît demiterea preşedintelui României să fie posibilă cu votul majorităţii cetăţenilor înscrişi pe listele electorale.

În ceea ce priveşte proiectul de revizuire a Constituţiei, înainte de începerea noii sesiuni ordinare a Parlamentului deputaţii jurişti au decis ca acesta să fie discutat după 30 septembrie pentru a analiza amendamentele care vor fi depuse pînă la acea dată.

Conducerea Camerei stabilise ca, începînd cu 1 septembrie, Comisia juridică să înceapă să analizeze acest proiect, avînd un termen de 60 de zile pentru întocmirea raportului. Acelaşi proiect de lege trebuie să fie discutat şi de senatori în sesiunea de toamnă.

Parlamentul îşi alege în prima zi de lucru noua conducere, cu excepţia preşedinţilor. În prima zi de lucru din sesiunea parlamentară deputaţii şi senatorii îşi vor alege în plen noii membri ai birourilor permanente, structuri de conducere formate din preşedinte, vicepreşedinţi, secretari şi chestori.

Preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, care sînt, totodată, şi preşedinţii birourilor permanente, se aleg prin vot secret la începutul legislaturii, pe întreaga durată a mandatului parlamentarilor, iar ceilalţi membri sînt aleşi la începutul fiecărei sesiuni parlamentare.

De asemenea, grupurile parlamentare urmează să decidă şi asupra conducerilor lor. Cea de-a şasea sesiune parlamentară din actuala legislatură începe pe 5 septembrie şi se va încheia la sfîrşitul lunii decembrie.

Şeful Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, democrat liberalul Daniel Buda a declarat pentru Făclia că una dintre priorităţile din această sesiune parlamentară va fi legată de modificarea Legii Fundamentale. El a mai spus că tot în această toamnă va trebui finalizată legea privind punerea în aplicarea a noului Cod penal, precum şi actul normativ privind executorii bancari. Şeful democrat liberalilor clujeni a mai arătat că la fel de necesară este şi elaborarea unui cadru legislativ privind achiziţiile publice.

Parlamentarul independent Mircia Giurgiu a arătat că va acţiona pentru promovarea mai multor proiecte de lege iniţiate de el. El a spus că unul dintre aceste proiecte de lege vizează cămătăria.

„Cel mai important este proiectul privind legea cămătăriei, prin care cei care oferă împrumut cu dobîndă riscă pedeapsă cu puşcăria. Un alt proiect vizează sprijinul pentru mamele care au doi copii sub doi ani. E necesară această lege pentru că în prezent o mamă care are un copil sub doi ani şi naşte un alt copil, pentru cel de al doilea nu primeşte sprijin”, a spus deputatul.

Un alt proiect iniţiat de Giurgiu e legat de reducerea TVA-ului de la 24 la sută la 19 la sută. „Am considerat că trebuie luată această măsură pentru că majorarea TVA-ului s-a dovedit a fi ineficientă, deoarece nu au fost mai multe încasări la buget, iar singurii care au de suferit sînt cumpărătorii”, a arătat parlamentarul, adăugînd că tot în această sesiune parlamentară va iniţia un proiect ce vizează trecerea Casei de Asigurări de Sănătate, a Casei de Pensii şi a Fondului de Şomaj în administrarea partenerilor sociali, respectiv a patronatelor şi sindicatelor”, a spus Giurgiu. El a arătat că, în cazul în care vor fi aduse în dezbatere proiectul de lege privind minorităţile şi revizuirea Constituţiei, va veni cu o serie de amendamente, pentru că nu este de acord cu niciuna dintre acestea în forma actuală.

Liberalul Horea Uioreanu a spus că, în opinia sa, parlamentarii nu ar trebui să-şi piardă timpul în această toamnă nici cu proiectul de lege privind minorităţile naţionale şi nici cu reviziurea Constituţiei. El a arătat că principalale probleme în România sînt cele economice, iar parlamentarii ar trebui să-şi îndrepte atenţia asupra acestora şi să găsească soluţii. El a spus că personal are mai multe proiecte de lege, printre acestea numărîndu-se cel care urmăreşte ca magazinele să fie obligate să aloce 5 la sută din spaţiul de expunere pentru prodesele tradiţionale şi autohtone.

Liberalul clujean a mai spus că tot în această sesiune va înainta un proiect de lege care vizează modificarea Legii 52/2011, referitoare la statutul zilierilor, prin care doreşte să oblige autorităţile locale să organizeze spaţii dedicate întîlnirii dintre muncitorii sezonieri şi virtualii angajatori.

C. PURIŞ

Articole din aceeasi categorie