Cu prof. univ. dr. Simona Nicoară despre dispozitivele digitale și ochi în perioada de izolare socială

La momentul actual, este imposibil să ne imaginăm viața în afara dispozitivelor digitale. Fie că suntem adulți de toate vârstele sau copii, folosim telefoane, tablete, laptopuri, calculatoare, cu cele mai diverse scopuri: pentru a plasa o comandă pe internet, pentru a plăti o factură, pentru a ne întâlni virtual cu prieteni sau colegi de muncă, pentru a participa la un curs, pentru a susține un curs, pentru a ne face temele școlare, pentru a urmări filme și seriale care ne extrag din cotidian, pentru a ne juca, etc.
Schimbarea modului nostru de viață din ultima perioadă face ca interacțiunea cu dispozitivele digitale să fie și mai susținută. Este firesc ca în acest context să ne întrebăm dacă pe lângă utilitatea lor demonstrată cu prisosință, nu ne influențează și negativ. Ochiul este expus intens acestei solicitări, astfel încât precizarea efectelor potențial nocive și a metodelor de contracarare este justificată deplin.
D.Ş: Care sunt modalitățile în care dispozitivele digitale ne pot influența negativ ochii?
Prof dr Simona Nicoară: Privirea ecranului computerului, tabletei sau telefonului nu produce afectarea permanentă a vederii, ci are efecte secundare supărătoare cunoscute sub numele de „sindromul vizual legat de computer” sau „încordare oculară digitală”: senzație de uscăciuna oculară, iritație, oboseală, vedere încețoșată, dureri de cap, ochi încordați. Deși supărătoare, „încordarea oculară” nu deteriorează ochiul ireversibil. Utilizarea excesivă a computerului sau iluminarea necorespunzătoare pot cauza simptomele descrise mai sus, dar fără consecințe permanente. În timpul utilizării dispozitivelor digitale, frecvența clipitului scade, fapt care contribuie la senzația de disconfort ocular prin împiedicarea distribuirii continue a filmului lacrimal pe suprafața oculară. Postura vicioasă poate genera dureri de gât, umeri și spate. Musculatura oculară, care intervine în focalizarea imaginii, este suprasolicitată, motiv pentru care se poate instala oboseala musculară oculară. Nu există nicio dovadă că ecranele TV, tabletele sau telefoanele deteriorează ochii ireversibil.
D.Ş: Ce face însă, diferită, activitatea efectuată cu un dispozitiv digital, față de cea clasică (cititul unei cărți nedigitale, scrierea de mână)?De ce sunt ecranele nocive pentru ochi?Cum afectează lumina albastră ochiul?
Prof dr Simona Nicoară: Ecranele digitale emit o cantitate mică de radiații x și UV. Nivelul acestora este sub nivelul la care se produc leziuni ale ochiului ( cataracta). Lumina albastră emisă de ecranele digitale este mult mai redusă comparativ cu cea emisă de soare. Trebuie să ținem cont de faptul că ochii copiilor absorb mai multă lumină albastră, comparativ cu cei ai adulților.
D.Ş: Cum poate afecta lumina albastră ochiul?
Prof dr Simona Nicoară: Lumina albastră poate afecta ochiul în două moduri:
– „Încordarea digitală a ochiului”, prin reducerea contrastului
– Deterioarea retinei: sunt studii care sugerează că expunerea continuă la lumina albastră poate conduce în timp la deteriorarea celulelor retiniene, cauzând degenerescența maculară legată de vârstă. Pe de altă parte, lumina albastră nu trebuie blamată, ea fiind absolut necesară pentru memorie, atenție, dezvoltarea funcțiilor cognitive, starea de spirit, reglarea ritmului circadian, dezvoltarea ochiului și vederii. Un studiu a demonstrat tocmai legătura directă între deficitul de expunere la lumină albastră și apariția miopiei.
D.Ş: Ce facem ca să ne protejăm de lumina albastră a ecranelor?
Prof dr Simona Nicoară: Să reducem timpul petrecut în fața ecranului: se recomandă pauze scurte la fiecare 20-30 minute. Să utilizăm filtre pentru ecran cu scopul reducerii cantității de lumină albastră care ajunge la retină. Să utilizăm ochelari pentru computer: aceștia au lentile colorate în galben care blochează lumina albastră, reducând riscul asupra retinei și crescând în același timp contrastul. Să utilizăm lentile anti-reflex: ameliorează contrastul și reduc efectele deranjante provocate de strălucirea ecranului. În cazul operației de cataractă, este preferabilă înlocuirea cristalinului cu un implant cu filtru pentru lumina albastră.
D.Ş: Care este distanța corectă dintre ecranul digital / telefon și ochi?Care este poziția corectă a ochilor față de ecran?
Prof dr Simona Nicoară: Ecranul computerului / laptopului trebuie poziționat la un braț distanță față de ochi. Majoritatea persoanelor utilizează telefonul la aproximativ 20 cm de ochi. Folosirea lui la 40 cm ar permite relaxarea mai bună a ochilor. Pentru ca ochii să beneficieze de protecția maximă, trebuie ca privirea să fie orientată în jos. Astfel, pleoapele acoperă o porțiune mai mare a ochilor, încetinind evaporarea filmului lacrimal. În cazul laptopurilor și calculatoarelor, înălțimea trebuie aleasă astfel încât ochii să fie în dreptul marginii superioare a ecranului.
D.Ş: Ce luminozitate este recomandabilă?
Prof dr Simona Nicoară: Luminozitatea adecvată poate reduce considerabil “încordarea ochilor”. De exemplu, într-o încăpere luminată normal, luminozitatea ecranului ar trebui ajustată la 100 – 150 cd/m2. Poziționarea sursei de lumină este foarte importantă pentru confortul ocular: trebuie să fie în spatele computerului sau în lateral.
D.Ş: Cât timp putem petrece în condiții de siguranță în fața ecranelor digitale?
Prof dr Simona Nicoară: Nu există un răspuns clar la această întrebare, însă mai importantă decât durata propriu-zisă este fragmentarea timpului petrecut în fața ecranului digital, prin pauze scurte, cu respectarea regulii 20/20/20: la fiecare 20 minute, timp de 20 sec, este privit un obiect aflat la 20 ft (6 m).
D.Ş: Precizări speciale pentru copii.
Prof dr Simona Nicoară: Un subiect arzător se referă la efectele oculare ale expunerii copiilor la dispozitivele digitale, cu eventuale implicații în apariția miopiei. La momentul actual, nu există dovada certă că utilizarea dispozitivelor digitale este asociată cu un risc mai mare de apariție a miopiei la copii. Activitatea excesivă de aproape, continuă (fără pauze) și lipsa activităților în aer liber sunt factorii de risc recunoscuți pentru miopie.

Celor mai mulți dintre noi, dispozitivele digitale ne sunt esențiale în traversarea acestei perioade de izolare socială. Utilizarea lor corectă le transformă în prieteni, și nu dușmani pentru sănătatea ochilor noștri.

Demostene ŞOFRON

Articole din aceeasi categorie